Almás pite gyúrós arcoknak

0
10
views

Ha nem az őrült szálkásítás időszakát éled és belefér az étrendedbe némi gyümölcs, ajánlom figyelmedbe ezt az almás pitét. Nagyon finom, elkészítése sem túl bonyolult, az almapucolás a legkomplexebb művelet a folyamatban.

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g darált zabpehely
  • 150 g vaníliás fehérjepor
  • 8 tojás  
  • 2 csomag sütőpor 
  • Édesítő, kb. 1 csapott evőkanál. Kóstold meg a tésztát, és ha nem elég édes, tegyél még bele. 
  • 2 citrom reszelt héja
  • Víz

Módozatok:

  • A fehérjepor aránya tovább növelhető a zabpehelyhez képest, akár 3/4 – 1/4 arányig. Ekkor a tészta kicsit képlékenyebb, szivacsosabb lesz.
  • 4 tojássárgája helyett bátran használhatsz pépesített cukkinit. Mivel se íze, se bűze, állaga meg pont jó, remekül fogja helyettesíteni a “sátáni” tojássárgáját. Kb. 100 g cukkinire lesz szükséged ehhez az adaghoz.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 10-12 kisebb alma, legjobb, ha mindenféle van benne.
  • 3 evőkanál darált dió 
  • Fél kávéskanál darált szegfűszeg
  • Néhány reszelésnyi szerecsendió
  • Fél zacskó őrölt fahéj (vagy annyi, amennyit nem sajnálsz belőle)
  • 2 citrom leve
  • Édesítő, kb. 1 teáskanál. 

Előkészületek:

  • Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját tedd egy keverőtálba, ebben fogjuk a tésztát kikeverni. 
  • Cukkinit pucold meg, pépesítsd aprítógéppel. 
  • Almát hámozd meg, szedd ki a magházát. Ez az egész süti legkiábrándítóbb része, mert olyan sokáig tart. Kipróbáltam egyszer héjastól, de sajnos nem vált be:( Muszáj megpucolni.
  • Meghámozott almát vágd félbe, majd vagdosd fel kb. fél cm vastag szeletekre. 
  • Egy nagyobb tepsit kenj ki kevés kókuszzsírral. A tepsinek legyen egy kis magassága is, ne csak területe. Ez egy ilyen 3D-s süti.  

Tészta elkészítése:

  • Kapcsold be a sütőt. 160 fok, alul felül sütés. 
  • A tojássárgáját keverd össze az édesítővel, citromhéjjal, zabpehellyel, fehérjeporral, sütőporral.
  • A masszát kezdd el apránként (fél decis adagokban) felengedni vízzel addig, amíg egy sűrű, de már éppen folyékony állagú cuccot nem kapsz.
  • Verd fel a tojásfehérjét. Nem kell kőkemény hab. Legyen olyan mondjuk, mint amikor nem rázod fel teljesen a hajhabot. (Zselések, vaxosok itt hátrányban ugye…) 
  • A tésztába forgasd bele a tojásfehérjét.

Töltelék elkészítése:

  • A felszeletelt almára dobd rá a fentebb említett hozzávalókat. 
  • Óvatosan keverd össze a komponenseket egy evőkanállal. 

Pite pedig így lesz belőle:

  • A tészta felét öntsd a tepsi aljára.
  • Az almás tölteléket kanállal (de inkább kézzel) egyenletesen oszlasd el a tésztán. Fontos, hogy ne zuhanjon a töltelék a tésztára, mert akkor lesüllyed az aljára. Szépen, óvatosan. 
  • A maradék tésztával öntsd nyakon a tölteléket, lehetőleg egyenletesen. 
  • Küldd be a sütőbe 35-40 percre. Aranybarna, itt-ott barnább csíkos megjelenés az elvárt eredmény.