Magyar sportolónak lenni szart sem ér – A Verrasztó-ügy margójára

117
106
views

Verrasztó Dávid egy 26 éves, az életét a sportnak szentelő fiatalember, aki 2003 óta versenyzik és igyekszik sokat tenni önmagáért, a sporttársaiért és az országáért. A nevét nem sokat lehetett hallani, holott számos nemzetközi versenyen is részt vett, ahonnan egyre több éremmel tért haza. A mindig is tudvalevő volt, hogy az úszás az egyik legkiemelkedőbb sportágunk és a kajak-kenu, vízilabda favoritok mellett ez talán még az a biztos sportág, ahol tarolni tudunk, aminek érdemes nézni a közvetítéseit, aminek már a kezdete előtt érdemes otthon elpityeredni, mert ismét lesz egy aranyunk.

verraszto2_mti.jpg
Verrasztó Dávid, fotó: MTI

Ennek a sportágnak hála nagyon sok jó Embert is megismerhettünk, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás és egy akkori, “knézyjenős” miliő szerettette meg mindenkivel nem csak az úszást, de úgy általában a sportokat is. Manapság nincsenek már ilyenek, nincsen kult, nincs atmoszféra, nincs semmi élvezet. Jönnek az eredmények, konstatáljuk, hogy jó, vagy nem jó, aztán ennyi. A sportolóink elhúznak, vagy kimennek Amerikába edzeni, ahol nem a retkes, lehullott csempéktől éktelenkedő szocreál öltözőkbe kell edzés után visszamenni, vagy urambocsá olyan medencékben edzeni, amibe délután kettőtől Józsi bácsi fog dőzsölni a TB támogatott úszóbérletével.

Ilyen körülmények és megbecsülés mögött érthető, ha egy ember és egy sportember frusztrált, érthető, hogy milyen nyomás lehet valakin, akinek nem csak saját magával, az erejével és az elszántságával kell megküzdenie, nem csak az ellenfeleivel, hanem egy bürokratikus, demagóg, hozzá nem értő vezetéssel is, aminek két dolog a fontos: Jöjjön az arany és közben mindenki fogja be a pofáját.

Így 2014-ben megértük azt, hogy lett egy Verrasztó Dávidunk, aki amellett, hogy győzött egy nagyot és felvette volna a “szerény, befogott pofájú magyar sportoló vagyok” álarcot, kimondta azt, amit gondolt:

Boldog vagyok, az időmnek kifejezetten örülök, de azt azért hozzá kell tenni, hogy Magyarországon egy Eb-arany szart sem ér.

Kimondta azt, amit kb. minden magyar élsportoló kimondhatna (kivétel persze a magukat focistának nevező balfaszainkat), csak nem mer, vagy nem akar kimondani. Mondhatni ez a 26 éves srác fogta a karrierjét és egy mondatra tette fel. Egy olyan mondatra, amit már ezer éve ki kellett volna mondani, nem csak Neki, hanem mindenkinek. Gyárfás Tamás persze, jött, látott és ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy igen, a srácnak végül is igaza van, tehetnénk többet az itthoni sikerágazatokért, inkább hozta a ma itthon megszokott diktátor formulát és azt mondta, hogy (idézet a Sport Gézáról)

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke szerint kaphat, hiszen ezt a vízben nyújtott teljesítménye alapján kiérdemelte. Ugyanakkor egy biztos, a közeljövőben szóvivőként nem kívánjuk alkalmazni – olvasható a MÚSZ hétfői közleményében.

 

Ha jól értem és olvasom ki a szavaiból, akkor Dávid örülhet, hogy a 11 éve tartó folyamatos munkájának egyfajta megkoronázásaként szerzett EB aranyért nagy kegyességgel megkaphatja az érte járó pénzbeni juttatást (ami leírjuk mi is: szart sem ér), de jobb ha tudja, nem csak Ő, hanem mindenki, hogy jobb ha befogja a pofáját és ezért a MÚSZ (Magyar Úszó Szövetség), mindent meg is fog tenni.

Ezúton üzenném nem csak a MÚSZ-nak, hanem Gyárfás Tamásnak is, hogy a sportolók nem csak sportolók, nem csak emberek, hanem példaképek is. Példaképek a tetteik, a gondolataik és a szavaik miatt is. Régen voltak példaképeink, manapság már nincsenek. Miért? Mert a sportolóinknak nincs tér adva. Be vannak fojtva, be vannak fenyítve, nem csak  pénzügyi, de emberi téren is. Ha nem lenne ilyen-olyan céges támogatás, akkor Magyarországon gyakorlatilag megszűnne az élsport, holott egy országnak kutya kötelessége azokat a sportokat mindent kimerítően támogatni, amikben kiváló nemzetközi eredményeket képesek elérni a sportolók. Ehelyett itthon csak az x lábú, magukat focistának képzelő vadbarmokra jut pénz, az orbáni-diktatúra stadionjaira és ezzel kifújt, másnak, aki tényleges sikereket képes elérni és van akkora ember, hogy kiáll a társaiért, csak a szájkosár marad.

Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen megindulás nem egy testépítős blogra való, de muszáj volt erről szót ejtenünk, főleg azért, mert a testépítés-fitness kimondottan egyéni, országfüggetlen sport, amiben legalább olyan fontos a sport iránti szeretet és elhivatottság, mint a self-management. Miért is írom ezt? Azért, mert egy testépítő maga kopogtat a cégeknél a szponzori támogatások miatt, magam viszi saját magát, mint bizniszt és nem függ egy országtól és x darab vízfejtől. Ez jó is és rossz is, de legalább a szája nyitva maradhat. Nyilván nem egy biztos háttér és állandó stresszel jár, de talán még mindig jobb, mint egy sportdiktatúrának a szolgája és bábja lenni. Ha pedig a kedves élsportolónk esetleg függetlenedni akar, vagy másik országba igazolni, akkor egyből megy a sírás-rívás és az acsarkodás a vezetőség részéről és mindenféle árulónak kiáltják ki azt, akinek az emberi méltóságát, megélhetését és tisztességét évekig tiporták a sárba és az arra kényszerült, hogy elhagyja a családját, a barátait, a sporttársait és a nemzetét.

Verrasztó Dávid, felnézünk Rád, tisztelünk és szeretünk. Kérünk hogy maradj mindig ilyen, maradj őszinte, maradj emberi, maradj egyenes. Maradj mindig egy Hős. Mert Te most egy Hős lettél, nem csak az én szememben, nem csak a magyar sportélet szemében, hanem egy ország szemében.

Gyárfás Tamásnak pedig annyit üzennék, hogy tanuljon meg kommunikálni, rendelkezzen normális értékítélettel és ha már jogos kritikát kap, akkor azt viselje FÉRFI módjára és ahelyett, hogy diktatórikusan nyomná el az őszinte embereket, talán tanulhatna abból, amit mondanak és jobbá tehetné számukra a Világot, főleg, ha már újságíróként kezdte, akiknek sokszor az a feladatuk, hogy elmondják, ha valami szar. Mert ez az egész egy nagy szar és a legszarabb, hogy Gyárfás Úr, ön még ennek a szarnak is tudott adni egy pofont. Szégyenteljesnek tartom továbbá, hogy nekem, huszadrangú bloggernek kell kiállnom egy Élsportolónkért és az Ő igazáért, mert a Magyar Úszó Szövetség elnöke – akinek a feladata ez is lenne – nem képes ezt megtenni.

Dávid, gratulálunk! Gyárfás Úr, Önnek is…

 

117 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nem olvastam az írást, de nem is volt rá szükség. A cím elég volt hogy lebassza a biztosítékot. Ha annyira szar itt sportolónak lenni akkor takarodj innen a faszba. Ha van teljesítmény van elismerés is. Egy Európa bajnoki cím még nem az a teljesítmény amiért le kellene borulni egy nagyképű és összeférhetetlen takonypóc előtt. Nekem itt te ne állítsd azt hogy egy, a világ élvonalában szereplő olimpiai és világbajnoki címekkel rendelkező sportoló ( választhatsz, van néhány )
  rosszul él , vagy rosszul érzi magát.
  Egerszegi? Darnyi? Kőbán? Janics? Kovács Koko? Vízilabda válogatott? női-férfi kézi-válogatott? A sort lehet folytatni sokáig..Egyszerűen nem igaz amit írsz.

 2. Jah és még valamit..
  Akár mit is nyer, nem nekem nyeri.
  Saját magának nyeri, az más kérdés hogy magyarként, honfitársaként örülök a sikerének, de magának nyeri. Nem kérte föl a nemzet hogy úszó vagy vívó legyen valaki.

 3. @mikka: Te miben vagy EB győztes? Ha az nem teljesítmény, akkor egy akkora féregnek mint neked, gondolom több is van.

 4. @nevetkőzzcsakszopnifogsz!: én megértettem a mondandóját. És nincs igaza. EB-t nyerni nagy dolog. Nekem pl. nem menne. De azt hiszem magyar focistáknak se menne. Stadionokat mégis építünk. Uszodákat meg nem.
  És hát innen nézve valóban szart se ér egy EB arany.

 5. @Dekatlon: ápolónőnek lenni nag dolog. Meg orvosnak, kőművesnek, tanárnak, tűzoltónak. Nekem nem menne az, ami például egy tűzoltónak. Mert az teljesítmény, ahogy rengeteg szakma is az, ha jól végzi az ember. Az uszikálás nem szakma, az egy mechanikus mozdulatsor, bárki képes rá, legfeljebb nem olyan gyorsan, de ennek nincs jelentősége. Nem érdekelnek a sportolók, nem becsülöm semmire a teljesítményüket, érdektelen az egész munkásságuk. Az úszás, a futás, a labdázás jó játékok, amit felnőtt ember a szabadidejében végez. Úszókat, futókat, labdázgatókat isteníteni olyan, mintha a munka után a foteljében heverő, tévéző embert istenítenéd. Rohadtul nevetséges.

 6. @shitgun: Hiába, a magyar orvosok olyan jók, hogy sorra hozzák az európai aranyakat. Ja, nem, inkább elmennek az országból. Istenem, milyen hülye is vagy te!
  Tényleg nem érted a versenysport fogalmát?

 7. Vasárnap épp gokartozni voltam, amikor Hosszú bronzérmet szerzett.
  Volt ott egy nagycsalád, csupa 12 év alatti gyerekkel.
  Amikor Hosszú célba ért, az egyik kis húgyos fejhangon üvöltözni kezdett: “áhh csak harmadik, na menjünk gokartozni inkább”.
  Mondtam is a kedvesemnek, ez a magyar virtus.
  Másnap a Verrasztós cikkre már csak bólogatni tudtam.

  Az ilyen mikka féle faszkalapok pedig garantálják, hogy nálunk még vagy 20-30 évig túléljen az omladozó szocializmus.
  De nemsokára kihalnak.

 8. Ilyen ez a showbusiness. Valaki valosagshowhoskent komoly attrakcio lehet honapokig, hogy no letere estenkent megiszik egy liter tomenyet, szegeny uszonak meg a seggebe feldugjak az ermet, ha nem olimpiai arany. Igazsagtalan a vilag, az egyetlen megoldas a bartosizmus.

 9. Ez sajnos elég nagy hülyeség.

  1, Az EB-győzelemnek is nagyon örült mindenki.

  2, Magyarországon anyagilag is nagyon jól járnak a sportolók, ha sikeresek – ezt még az USA-ba szakadt kajak-kenusaink is elismerik.

  3, Ti a pénzért gyúrtok? Inkább emeljetek, hogy erősek legyetek és még szebben nézzetek ki. Kit érdekel, milyen versenyek vannak?

  4, Az EB-nek mindenhol kisebb a rangja, mint egy VB-nek, és az olimpia a csúcs (hacsak nem foci).

  5, Ha ennyire szarba se nézitek a futballistáinkat, játsszatok ti jobban, egy ország köszönné meg.

 10. Teljesen igaza van VD-nek, MO-on szar sportolonak lenni, amatornek, profinak egyarant.
  Gyerekkoromban imadtam sportolni, de ugyanugy ott el az emlekeimben a koszos, redvas, oltozo, zuhanyzo ahol csak hideg viz van, nincs egy kurva hajszarito sem, telen edzesrol hazafele idonkent egy jo kis megfazas garantalva volt, az inkabb a kisebb csoda hogy nem kaptunk el valami fertozo betegseget a zuhanyzoban, bar ahogy az kinezett sokszor inkabb zuhanyzas nelkul retkesen mentunk haza, na akkor lett elegem, es inkabb privatba elkezdtem futni.

 11. Az íródik a cikkben, hogy ma nincsenek példaképek, mert megússza szegény úszó, amit kell, van érem utána, lejön a dobogóról és ennyi. Miért felejtettük el máris Gyurta Dániel hozzáállását halott északi társához? Nem rajongott érte emiatt egy ország? Nem vadult meg mindenki a libabőrtől? Hosszú Katinka sikerei, amit a vízen kívül ér el? Jakabos Katinka bája? Kapás Boglárka személyisége? És korántsem teljes a sor, de szerintem ma igen is tudunk elég sokat az úszóinkról. Még akkor is, ha nem “knézys” szeretet lengi őket körbe, hanem a bulvár- vagy egyéb cikkek. De ha semmit nem tudnánk róluk a vízen kívül, akkor is úgy gondolom, ha Verrasztó úr ennyire nem látja értelmét egy EB aranynak, akkor nem kell átvenni, nem kell érte hajtani. Nekem ne tegyen szívességet. Én sem neki teszek szívességet, amikor a főnököm kiemel a többiek előtt, megdicsér. A munkámért és magamért teszem (meg a pénzért)………….. Ilyen viselkedéssel a sokra tartott Knézy közvetítése sem mentené meg attól, hogy igen kevesen szeressék a vízen kívül.

 12. Teljesen korrekt volt Gyárfás nyilatkozata, ha már megkérdezték a dologról. Sőt még viccesnek is mondható, pedig a sportoló nyilatkozata elég sértő volt azokra, akik nem feltétlenül az extra pénz miatt hajtanak egy versenyen.

  Az meg valóban tény, hogy van egy prioritás: olimpia bajnokság, világbajnokság, európa bajnokság. Nyilván e szerint jár az anyagi megbecsülés is. Majd, ha olimpiai bajnok lesz a csúnyán beszélő sportoló, akkor több pénzt kap, addig is érje be ezzel és az elég tetemes egyéb juttatással, ami egy élsportolónak jár akkor is, ha nem nyer semmit.

 13. @shitgun: “Úszókat, futókat, labdázgatókat isteníteni olyan, mintha a munka után a foteljében heverő, tévéző embert istenítenéd. Rohadtul nevetséges.”

  Az ország szemétre való nagy többsége egy bezárt, bekamerázott luxusvillában faszt lóbáló, csöcsöt villantó senkiházi szellemi toprongyokat nézi, vagy a kitudjamibőlélek exfradivezér berkit. Mit vársz?

 14. Jobban is el lehetne osztani a pénzt, például az egész országban nem költenek 20 milliót évente a sportolók szakszerű étkeztetésére, étrend-kiegészítésére.

  Ami téves a cikkben: azért élnek jól ezek a sportolók, azért keresnek pénzt, mert teljesítmény centrikus ÉS személyes kapcsolatokra épülő a társadalom.

  ” Simon Miklós a hvg.hu-nak beszélt az angliai edzősködésről”

  “hvg.hu: Könnyebb vagy nehezebb ott dolgozni?

  Simon Miklós: Más. Itt például a klubokban elsősorban arra törekednek, hogy megtartsák a gyerekeket kajakozni, és nem arra, hogy eredményesek legyenek. Tehát ha valamelyikük azt mondja az edzés negyedénél, hogy ő kiáll, akkor kiáll. Nincs következménye. “

  “A hozzáállás sem olyan, mint Magyarországon, hogy ha nem éred el, akkor a fejedet veszik, aztán közösen zokogunk, majd mindent felszámolnak. Itt azt mondják, nem baj, majd legközelebb.”

  “Számomra megdöbbentő volt, hogy itt a versenyzők nem fúrják egymást. Őket nem az „egy életem, egy halálom” hozzáállás jellemzi, nem is függ ennyire az egzisztenciájuk a sporttól. Egy nagyon nagy álom nekik a sport, sokkal inkább gyerekek tudnak maradni, jó értelemben véve. A versengés nem mérgezi meg a szemléletüket és az egymással való kapcsolatukat.”

  hvg.hu/sport/20120726_Simon_Miklos_interju

 15. @mikka: Ezt honnan tudod? Te melyik sportban hoztál nekünk érmeket? Te mit tettél az országért? Ezeket is írjad le. Mert amíg semmit nem tettél, addig fogd be szépen a szádat, és hajlongj az előtt aki képes volt rá.

 16. @nu pagagyí: De ő a sportból él meg. Kíváncsi lennék hogyha egész évben edzenél, majd szereznél egy Eb aranyat, és csak annyit kapnál hogy ne halj éhen, te mit mondanál? Köszönöm szépen? Persze…

 17. @Sombokor: Te is leírtad, a pénzért teszed, de ha más emiatt panaszkodik, akkor fel vagy háborodva. Áruld már el nekem, ha a főnököd azt mondaná a kiváló teljesítményed, de a béred ezt nem tükrözné, te mit tennél? Befognád a szádat és átmennél rabszolga üzemmódba? Szerinted attól hogyha csak magad elé mormogod hogy ez nem tetszik akkor változni fog? Néma gyereknek anyja sem érti a szavát …

 18. “amibe délután kettőtől Józsi bácsi fog dőzsölni a TB támogatott úszóbérletével.”

  Amikor a cikkben idáig értem, már akkor lejött, hogy a cikk írója egy büdös nagy gyökér. Igazi, tökéletes, előírásos izomagy. Ekkor még nem tudtam mit írt Mikka, de tökéletesen egyet tudok érteni vele, és sajnálom, hogy olyan emberek vesznek körül, akik agyilag még nem nőttek fel odáig, hogy megértsék amit írt.

 19. @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Nem, akkor miről? Szerintem pontosan erről szólt, elvégre neki is élni kell valamiből, márpedig ebben az országban a hátba veregetésből senki nem tud megélni. Ha anyagi biztonságot teremtettünk volna a sportolóinknak, akkor tuti hogy nem hangzott volna el ez a mondat. Mert akkor nem kéne azon agyalniuk, hogy megvan az arany, de miből húzom ki az évet. Meg hogy hogy lehet családja, mert őket is el kell tartani.

 20. @thunderstorm: Annyit kap, amennyit egy bárhol jól dolgozó ember. Az EB arany ebben a sportágban nem a csúcs, egy lépcső ahhoz, hogy majd olimpián egyáltalán elindulhasson.

  Az is világos, hogy a blog nem Verrasztóról szól. Gyárfást fikázza, aki a NER bögyében van. Szívesen látnának egy kiérdemesült fideszes funkcionáriust a helyén, de az ez irányú puccskísérletek egyelőre besültek. Ami nem is baj, Gyárfást (mondhatnám a hasonló helyzetű Barát Etelét is) majd akkor kell leváltani, ha nem tud eredményt produkálni az általa vezetett sportági szövetség. A sport ugyanis a teljesítményről szól, nem csak a sportolókéról, hanem a vezetőkéről is.

 21. @nu pagagyí: Te meg mikka haverod 500 métert nem tudnátok lefutni egyben, ha egy hétig minden nap edzeni kellene 1,5 órát szaladnátok anya szoknyája alá, de itt simán megmondjátok a frankót. Nem akarok olyan messzeségbe menni, mint amilyenbe ti vagytok, de tökéletes példája vagytok a magyar kommentelőnek 🙂

 22. @nu pagagyí: “bárhol jól dolgozó ember”, ez most kire vonatkozik? Mert nem hinném hogy egy jól dolgozó kőműves segéd ugyan annyit kap mint egy jól dolgozó banki alkalmazott.
  Igen, Gyárfásról szól a blog, de én az okát is nézem. Márpedig az OK, az az ,hogy mit válaszolt Verrasztó kijelentésére. Ok és okozat. A kettőt külön nézni is lehet, csak nincs értelme, és nem is tisztességes egyik féllel szemben sem.
  És igen, a sport a teljesítményről szól, de honnan tudod hogy jól teljesítettél ha nem értékelik? Vagy elég az ha te úgy gondolod?
  “ha nem tud eredményt produkálni az általa vezetett sportági szövetség”, ha a sportolók ott hagyják, akkor akkor ő mit tud teljesíteni? Mert szerintem semmit.

 23. Állítás 1. Verrasztó az eb arany társadalmi elismertségét méltatta, nem anyagi elismertségét!
  Állítás 2. Gyárfás nem elkussoltatta, csak irónikusan utalt arra, hogy a fiatalember által alkalmazott stílus nem való a médiába sportolók, különösen sikeres élsportolók szájába!
  A többi meg feledleges sz@rkavarás…

 24. @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Én épp ezt tartom rossznak, hogy vannak olyanok akik önhibájukon kívül vannak nehezebb helyzetben és mégis igyekeznek teljesíteni. Mi pedig nem támogatjuk őket eléggé, de ha ezt ki merik mondani, akkor fel vagyunk háborodva. Ezen kéne változtatni. Hogy ne azt érezzék ,hogy 4 évente csak egyszer kaphatnak elismerést.

 25. @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: A társadalom önmagától ritkán változik, kell valami a ami a megfelelő irányba mozdítja, erre lenne a sport szövetség, ha tenne végre valamit. És szerintem ez nem csak Verrasztóról szól, hanem valamennyit sportolónkról. Írtad a szponzorautót és a biztos megélhetést, de had kérdezzek valamit, ezt életük végéig kapják, vagy addig amíg jó eredményeket képesek produkálni? Vajon Verrasztónak 40 év múlva is adnak valamit? Számít az hogy valaki amíg az ereje engedte a hazája érdekében küzdött, akkor is amikor erre már képtelen?

 26. @thunderstorm: “Számomra megdöbbentő volt, hogy itt a versenyzők nem fúrják egymást. Őket nem az „egy életem, egy halálom” hozzáállás jellemzi, nem is függ ennyire az egzisztenciájuk a sporttól. Egy nagyon nagy álom nekik a sport, sokkal inkább gyerekek tudnak maradni, jó értelemben véve. A versengés nem mérgezi meg a szemléletüket és az egymással való kapcsolatukat.”

 27. en is megvedenem gyarfast!
  szerintem megprobalt kiegyensulyozott valaszt adni, egy talan eppen ot megserteni igyekvo sportolo megvedese es a szakmai velemeny kozott.raadasul egy jo adag ironiaval.
  verrasztonak vannak eredmenyei es van egy ketesnek mondhato sportoloi magatartasa.

  egyebkent nem tudom mi a problemaja?
  nyerjen olimpiat vagy vb-t.

 28. Nehéz értelmezni, vajon milyen jellegű megebcsülést hiányol Verrasztó és a szerző egyaránt?
  Talán pénzügyi? Akkor tessék figyelembe venni, hogy talán az első ötben vagyunk a világon az olimpiai érmek anyagi elismerésében. Van sok gazdag ország, ahol egy fillért nem kapnak, a versenyzők mindent a saját dicsőségük és a későbbi társadalmi karrierjük érdekében tesznek.
  Ha erkölcsi elismerést hiányolnak, akkor mit kellene a társadalomnak tennie? Rengeteg sportág van, rengeteg eb/vb, akármi, az úszás is egy közülük, ez alapján mindenki reklamálhat, miért nem kapja fel az ország a fejét a sikereikre. AZ úszás egy közölük, és meg sem közelíti az olyan sportok népszerűségét, mint az atlétika vagy a tenisz.
  Másrészt pedig talán ha lenne nyelvtudás, olvasni vagy látni lehetne tv-ben, újságban, interneten, hogy más fejlettebb országokban hogyan kezelik a kontinensbajnoki sikereket. Egy cím, egy rövid hír, néhol interjú. Nálunk meg tele a média velük.

 29. Ezeket a bunkó, primitív, izomagyú gyökereket miért is kellene egyetlen forintnyi közpénzzel is támogatni?

  Azért, mert a hobbijuknak élnek?

  Hát akkor tessék azt a hobbit a PIACON pénzzé tenni, ha abból tetszik akarni megélni!

 30. @thunderstorm: Az úszó EB arany pontosan annyit ér, amennyit a szponzorok, az egyén kvalitásaira figyelő reklámozók és a sportköltségvetés úszókra vonatkozó fejezete lehetővé tesz. Ha az illető focista lenne, akkor kisebb erőfeszítéssel több pénzhez jutna. Ajánlom, próbálja ki magát a Felcsút kettőben.

 31. @thunderstorm:

  “De ő a sportból él meg. Kíváncsi lennék hogyha egész évben edzenél, majd szereznél egy Eb aranyat, és csak annyit kapnál hogy ne halj éhen, te mit mondanál? Köszönöm szépen? Persze…”

  Az a munka annyit fizet.

  Ha nem tetszik, mondjon fel és keressen más munkát.

  Ebben az országban milliók dolgozzák ki a belüket egész évben ÉS MÉGIS csak annyit kapnak, hogy ne haljanak éhen.

  Pedig társadalmi, gazdasági szempontból sokkal hasznosabb munkát végeznek, mint egy gombás lábú, nagy pofájú úszógyerek.

 32. kedves posztoló, biztos, hogy jól ismered a témát, amiről írtál?

  verrasztóról írod, hogy “…a nevét nem sokat lehetett hallani…”, továbbá “…a sportolók nem csak sportolók, nem csak emberek, hanem példaképek is. Példaképek a tetteik, a gondolataik és a szavaik miatt is…”.

  szerintem verrasztó dávid pont az a fajta versenyző, akiről legalább annyit lehet(ett) a balhéi miatt hallani, mint a sporteredményei kapcsán. pont őt állítani be példaképnek némileg furcsa.

  ráadásul az sem túl elegáns dolog szerintem, hogy egy megnyert EB arany után az az versenyző első gondolata, hogy “szart se ér az érem”.

  ugyanakkor szerintem se te, sem én nem tudjuk, hogy pontosan mire gondolt, amikor ezt mondta, így ebből egy ennyire gyalázkodó cikket írni elég meredek…

 33. @shitgun: Tökéletesen, egyetértek Veled. És, azt még tegyük hozzá, mindeközben, fizetést is kapnak, mindezért.

 34. Ó baszki…ha most itt lennél, megölelnélek és fizetnék egy sört! Tökéletes összefoglalás!!!Kár, hogy ez a rengeteg vízfejűnek nem fog “átmenni”.

 35. Szerintem nem is elsősorban anyagi dolgokra célzott, hanem, hogy az EB-ket Magyarországon nem becsülik annyira mint az Olimpiát vagy egy VB-t…az index fújta fel nagy pofával az egészet, aztán ugrott rá az egész fossjató szokás szerint…

 36. Csak szólok. Nálunk kifejezetten magasak a díjazások. Van ahol nulla az állami díj és mégis vannak világbajnokaik, olimpiai bajnokaik.

  Egyébként meg láttál már szegény magyar olimpiai bajnokot? Havi fix, szponzorpénzek, állami lóvék, lehetőségek felkínálása.

 37. Az a szomorú, hogyha focistaként lenne EB aranyérmes, akkor az ország nagy része tudná kiről van szó. Jelenleg nem keres annyit, mint egy NB II-es játékos. Egy megye 2-ben labdát kergető kétballábas focista is többet keres, mint a magyar emberek nagy része. Csak a foci a sport ebben az országban, mert ahhoz a leghülyébb is ért.
  Pl. Nyíregyházán évek óta nem telik sportuszodára vagy a régi uszoda befedésére, viszont rengeteg műfüves pálya épült. Pedig Nyíregyházán több olimpiai, világ és európai bajnoki résztvevő és érmes úszó van, mint focista.
  Szomorú, hogy egy ország sportéletét egy személy hobbija határozza meg, mint a legsötétebb diktatúrákban.
  Verrasztónak és társainak pedig dicséret a teljesítményükért, mert én tudom mennyi munka és kitartás kell egy ilyen teljesítményhez.

 38. @roli101: Tudod mennyit keres egy átlagos NBII-es játékos? Elárulom: Egy ismerősöm fia az. Havi nettó százötven a fizuja (számlára) és, ha nem nyernek, beteg, nem játszik erre nem jön semmi. Nehogy azt hidd, hogy másodosztályban sokat fizetnek, talán egy két kivételtől eltekintve, akiknek esélyük van feljutni, vagy most estek ki. Aki azt mondja sokat, hazudik. A Verrasztó ennél biztos sokkal többet rak zsebre, ha visszaosztja az év során keresett pénzeit.

 39. @an-dee: ha mar igy megszolitottal, csekkold mar legyszi megegyszer, milyen forrast linkeltem! De amugy tokmindegy… fegyelmi ugy lett belole, ugyhogy akar az uszoszovetseg honlapjat is linkelhettem volna..
  Tajekozodj! En is azt tettem!

 40. @thunderstorm: Én részben a pénzért teszem, ezért került ez a szó zárójelbe. Nagyobb részben magamért, hogy tudjam, kihoztam a helyzetből (magamból) a lehető legjobbat. Termék vagyok, aki akkor éri meg az árát, ha jó minőségű, igényes. Álszent lennék, ha azt állítanám, a dicséret (ritkán pénzbeli) nem esik jól, de nem ezért teszem. Nem keresek jól, egyenlőre ez van, nem ugrálok, mert nincs hova. Ha meg tudom majd oldani életemnek ezt a részét, habozás nélkül meg fogom tenni. De nem nyavalygok azon, hogy az elért eredményemet más nem úgy veszi figyelembe, hogy diadalíven át várják a jöttömet. Mindenki élete nehéz (vagyis a legtöbbünké), még akkor is, ha nincsenek ennyire láthatóan emberfeletti küzdelmek a háttérben.
  Magunkkal kell tisztában lennünk, abban kell biztosnak lennünk, mindent megtettünk, amit lehetett, amire képesek voltunk, így nem lesz szükség mások piszkálására. De ma mindenhol probléma az ember önmaga megismerése és saját személyiségének értékelése. E téren Verrasztó sem lóg ki a sorból.

 41. @braue: Szerintem te valamit rosszul tudsz. Ennél megye 2-ben is többet keresnek. Egy NBII-es sokszázezret vagy akár milliót is keres. Persze nem fizuként, hanem vállalkozóként külön kapják.

 42. @Mojzes Pál: Okoska! Azt mondta akinek válaszoltam, hogy többet keres egy focista a másodosztályban, mint Verrasztó. De ez hülyeség.

  Figyel jobban, ha fikáznál!

 43. @roli101: Negyven éve vagyok benn a fociban, igaz az utóbbi tíz évben csak mint néző. A meséket ne nekem tartogasd! Azoknak akik minden hülyeséget elhisznek mindenkinek.

 44. Szerintem VD nem az anyagi elismerésről beszélhetett. Szepesi Nikolett – ha jól emléjszem – 500 e Ft-os fizetésről írt (neki EB bronza volt), és körülmények sem olyan borzasztóak már a vizes sportokban, mivel az úszás és a kajak-kenu is a kiemelet sportágak közé tartozik.
  Az erkölcsi elismerés másik téma, mivel az úszásban el vagyunk kényeztetve, ezért a közvélemény talán kevésbé értékeli az EB-érmeket, de ezen nem hiszem, hogy könnyen lehetne változtatni.

 45. Igaza van, hogy nincs társadalmi megbecsültsége az érmének, és meg is értem, ha ez szar érzés.

  De ennek az az oka, hogy normális ember egyszerűen képtelen követni tucatnyi sport összes fiszim-faszom bajnokságát és milliónyi versenyszámát. Az egyik szerint az ország nem becsüli eléggé az ő rövidpályás 175m-es kutyaúszását, a másik szerint a női cselgáncs 55.2 – 56.7 kilós súlycsoportja a világ közepe, és akkor itt van még a kajak, kenu, férfi, női, egyes, kettes, négyes, 200, 500, 1000, 5000 és mindegyikben egy világbajnok, egy Európa-bajnok… Annyi érmet osztanak, hogy az ilyen dömpingsportokban egy arany még nem tesz senkit megbecsült sportolóvá. Ahhoz sokat és sorozatosan kell nyerni. Ez van.

  EB-nek egyedül a futballban van értéke, minden más sportban csak felkészülés az olimpiára. Pár további sportban esetleg a világbajnokság érdekelheti valamennyire a népet, de ezekből sincs sok.

  Nincs az a nyilatkozat, ami ezt a tényt megváltoztathatná. Nem lehet minden szarnak értéke. Nem lehet az embereket rákényszeríteni, hogy az összes éremfosó sportág másodrangú bajnokságai érdekeljék őket.

 46. Az egyik legnagyobb magyar sportemberre, a sokszoros világverseny ezüstérmes Risztov Évára is csak legyintettek mindaddig, amíg nem nyert egy olimpiai aranyat. Mintha csak az számítana…
  Csakazértis idemásolom a győzelméről írt versemet! 🙂

  Risztov Éva győzelme

  Tévé fentről tavat mutat,
  Ahol mintha sok-sok csibor
  Hasítana vízben utat,
  Amely forr, mint szüreti bor.

  Nem pia ez, Olimpia!
  S nem csiborok, amazonok
  Úsznak s zúg a „Ria-ria!”
  Egyiknek, ki kellőn konok.

  Csökönyösen megy és vezet,
  S elnökének választaná
  Távúszási Szakszervezet
  (Hogyha lenne ilyen), naná!

  Szpíker szaval: „Szuper e nő,
  S vezet bár, mint halrajt hal kan,
  Ne vonjunk le messzemenő
  Következtetést, csak halkan!”

  Bugyog a tó, mintha egy üst,
  Vagy pokoli katlan lenne,
  Hősnőnk, kinek nem kell ezüst
  Mégis bőszen kitart benne.

  Ellen jő s ő mintha szólna:
  „Arany kell? Ha tudod, vedd el!”
  S nem hiába úszik jól ma,
  Tönkreveri négy tizeddel.

  Parton kacsint: „Szia mama!
  Jól telt ez a majd’ két óra?”
  S közös könnyeső hull ama
  Hűvös angol csodatóra…

  illusztrálva:
  fradyendre.blogspot.hu/2012/08/risztov-eva-gyozelme.html

 47. Amit az elején mikka és shitgun ért, azzal teljes mértékben egyetértek, de láthatóan itt a többség még csak meg sem értette.

  Mondom ezt úgy, hogy egyébként örülök magyar sportolóink sikerének, de alapvetően nem vagyok oda a hazánkban annyira jellemző élsport fetisizmusért. Magyarországon tényleg az a baj, hogy az emberek 95%-a nem mozog semmit, de lelkesedik a sporteseményekért, na ennyit a példaképek hatásairól. Tudnék mondani olyan országot, ahol tizedannyi érmet sem szereztek eddig az olimpiákon, de a lakosság 90%-a rendszeresen sportol. A mi eredményeink látványosabbak így, hogy a lakosság egészséges mértékű sportolása helyett egy szűk réteg hajtja magát halálra, de úgy látom az ő eredményeiknek, hogy sokkal szélesebb réteg sportol rendszeresen, több értelme van.

  Egy jó példát tudok mondani, pár éve egy blogban azon rinyáltak páran, hogy anno a magyar férfi maratoni futók 2:10 közeli eredményeket futottak, akkor meg épp 2:40-en túli eredménnyel nyerték a maraton OB-t, és hogy ez milyen szörnyű. Én meg visszakérdeztem, hogy szép és jó, de amikor 2:10 körülit futottak a legjobbak, akkor hány olyan ember volt az országban, aki lefutotta, és most hányan futják le. Ugyanis utóbbi nagyságrendekkel nagyobb, hála a maratoni futás emelkedő népszerűségének. És akik ma lefutják, azok nem élsportolók, a szabadidejükben, törődve az egészségükkel, sportolnak. Ez szerintem sokkal nagyobb dolog, mint hogy hány percre tudják megközelíteni a legjobbak az etióp és kenyai versenyzőket (speciel pont azért nincs élsportja itthon a maratoni futásnak, mert akkor sem rúgnánk labdába).

  Ráadásul úgy látom, hogy akik a példaképek miatt kezdenek sportolni, azok kevés kivételt leszámítva, csak kampányszerűen teszik, aztán megunják.

  Hozzáteszem még, hogy méltánytalanak azok az érvek mikka ellen, hogy ő miben nyert EB-t, ha egyszer ő a jelenséget kritizálta. Ilyen alapon minden kritikusnak a kritizált műhöz hasonlót kellene alkotnia, holott tudjuk, hogy a kritikusoknak nem ez a dolga.

 48. @braue:
  Öcsém kosárlabdában NB1/B-s játékos, és nem keres semmit, mert amatőr csapat, de nem is tette fel erre az életét, ahogy gondolom az NB2-es focisták sem.

 49. “Boldog vagyok, az időmnek kifejezetten örülök, de azt azért hozzá kell tenni, hogy Magyarországon egy Eb-arany szart sem ér.”

  Ez teljesen mást jelent mint azt, hogy Mo-n szar sportolónak lenni.

 50. @rooklin:
  Nagyon egyszerű a dolog, tömegbázis kell a sportágaknak (nem csak utánpótlás, hanem felnőtt szabadidősport is), ez egyes sportágakban működik is, és akkor mindig lesz egy hobbisportoló tömeg, aki elismeri és finanszírozza is az élsportot, a saját sportágában mindenkinek jelent valamit, ha a honfitársai nemzetközi sikereket érnek el. De ehhez először félre kellene dobni az általános élsport fetisizmust.

 51. @diszkriminans: Én csak arra reagáltam, hogy a focisták másodosztályban többet keresnek, mint a Verrasztó. Ez egyszerűen butaság.

  A másodosztályban, van, hogy százmiller (de kétszáz körül a többségnek) az éves költségvetése egy csapatnak. Hogy lehetne abból akár számlára is fejenként milliót osztani havonta? Csak tíz játékosnak hogy, ha a többi semmit nem kap? És a játékosok fizetése mellett még ezer dolgot kell fizetni.

 52. @braue:
  Ma nem tudom, szülővárosomban mikor NB2-es volt a focicsapat (később volt egy ideig NB1-es is, majd tönkrement), ennél jóval többet kaptak a játékosok, pedig az már régen volt. Ott egyszerűen zsebbe kapták (azóta kitaláltak egy új adózási formát sportolóknak, edzőknek, amellyel ha jól tudom 16%-al letudható minden adózás, hisz az állam tudja, egyébként nem adóznának semmit), a stadion és más infrastruktúra fenntartása pedig nem az ő költségvetésükből ment, mert az önkormányzat tartotta fenn, a kötelező utánpótlást pedig utánpótlás klubbal szerződve tudták le, ahol nagyrészt önköltségen sportoltak a gyerekek. Tehát a költségvetés elég nagy hányada ment fizetésre.

 53. Értelmetlen a pénzről írni, a cikknek és kommentelőknek is. Aki olvasta mit nyilatkozott tudja, hogy nem erről beszélt:

  „Vagy mondhatom Cseh Lacit is, ha nem nyert volna, akkor azonnal szidják. Pedig Olaszországban például istenként tisztelik, mint egy focistát. A megoldást nem tudom, nem akarok vészjósló lenni, de fenntartom, kevés az értéke otthon egy aranynak, pedig iszonyatos meló van benne”

  Erről a beszólogatós, kritikus hozzáállásról van szó, ami a társadalom kritikáját is félreértelmezi. Ennek az ékes példája ez a bejegyzés.

 54. @Tomi from Space:
  És azt te honnan veszed? Lehet, hogy nekik sokkal jobb az erőnlétük, mint neked, csak lehet hogy ők szintén nem követik a hazai élsport fetisizmust, ahogy azt sok, jellemzően mozgásszegény életmódot élő honfitársunk teszi, a TV előtt tespedve.

 55. “EB aranyért nagy kegyességgel megkaphatja az érte járó pénzbeni juttatást (ami leírjuk mi is: szart sem ér)”

  Azután érdemes csak vitatkozni, ha már tudjuk, mennyi ez a pénzbeni juttatás.

  Aki pontosan tudja, írja ide!

 56. @laci_52:

  Nem hivatalos:

  “A példa kedvéért: Dr. Bolyán Anikó a 2013-ban Caliban megrendezett nem olimpiai sportágak Világjátékán a síklóernyős célra szállás nevű sportág hét szereplőjéből kettőnél landolt pontosabban, amiért – az elérhető MOB-dokumentumok szerint – összesen 5 millió forint állami jutalomban részesült.

  Vagy: emlékezetes botrányt kavart a téli olimpián Darázs Rózsa kisasszony és édesapja esete. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a nyolccsapatos versenyben egyetlen egységet sem előzött meg, de mivel két riválisukat kizárták, hatodik helyen zártak Szocsiban. Így aztán a versenyzést az olimpia előtt abbahagyó, majd némi atyai – Darázs István, a válogatott szövetségi kapitánya volt akkor – unszolásra visszatérő Rózsa is gazdagodott 6,4 millió forint prémiummal.

  Nem kisebbítve egyik példaként felhozott sportág és sportember teljesítményét, a sikerhez vezető útba fektetett munka, energia, lemondás nagyságát – ehhez képest egyetlen úszó-Európa-bajnoki arany 1,25 millió forint.”

  sport.hir24.hu/uszas/2014/08/25/egy-eb-arany-szart-sem-er(1)/

 57. Unalmas, hogy mindig a magyarok nyernek. Így tényleg nincs értéke a győzelemnek.

 58. @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: 1.25 millió forintra azt mondani, hogy szart sem ér, az enyhe túlzás. Ilyent csak már eleve nagyon gazdag ember mondhat.

  Legtöbbünknek ez igenis komoly összeg.

  Ha 300 vagy 400 ezer forintról lenne szó, még meg is érteném Verrasztó Dávidot. Nyerjen két év múlva olimpiát, azért a többszörösét fogja kapni.

  Nem akarok Verrasztó Dávid zsebében kotorászni de amikor azt mondja, hogy ez az összeg szart sem ér, csak arra tudok gondolni, hogy ezen a pénzen kívül valahonnan jelentős rendszeres jövedelme van.

 59. @mikka: Tipikus fideszes hozzáállás. Azt hiszik ők szarták a spanyolviaszt a többieknek meg kuss legyen. Körülbelül ez a MÚSZ hozzáállása is. Hát egy nagy lófaszt pajtikáim! MÚSZ? Megalkuvó banda, a támogatás reményében befogják a pofájukat, meg a tagjaikét is. Mintha itt minden olyan qrva nagy rendben menne…

 60. Hehe! Ha az úszó olyan, hogy törleszkedik az orbánhoz akkor kitüntetést kap, ha meg pofázik akkor elhallgattatják.

 61. @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: És ezzel a rengeteg győzelemmel tényleg elveszik az izgalom, az öröm, a hév. Unalomba fullad az egész, hogy Hosszú Katinka egymás után rámolja be az aranyakat. Még egyszer, bocs mindenkitől. Ez nem hazafiatlanság. Schumacher-t is fütyülték a német szurkolók egy idő után… Én nem fütyülök, de örömöt sem tudok már érezni.

 62. Egyébként egyetértek (ami ritka) egy indexes blog szerzőjével!
  Egyrészt abban is igaza van, ahogy a fasz gyárfás lereagálta az egészet, igazi 70-es évet OTSH hangulata van a dolognak!
  De a lényeg!
  Volt egy tisztességes és becsületes nyilatkozat, amiben egyetlen szó sem hangzott el pénzről!
  De mivel ma a bluvérszemét, az akasztófára való bulvárújságírás a menő, az összes cikk úgy lett megfogalmazva, hogy az egy egységes undort, köpködést és gyűlölködést váltson ki!
  Ebben vezető a ringier blikkje és nemzetisportja, de …

 63. … de ebben a többi mocsadék is szépen kivette a részét.
  Az eredmény?
  Az itt is olvasható köpködő véleménye, melyekben más szó sincs az eredeti gondolatokról, de bezzeg a pénz, az ingyenélő sportolók, a nyuggert zavaró edzők és a takarodjanak dolgozni véleményegtől pezseg a blogtér!
  A sok tornábol felmentett, az életben semmi maradandót el nem érő netfika kelti a gyűlöletet olyan ellen, akik naponta többet tesznek az országunkért, mint az itt epegörcsöt kapó szarháziak!
  Ma ugye CSAK a szélsőjobbos, idegengyűlölő gondolatok a menők…
  gy tisztességes és öszinte véleményért akasztás jár…
  És a legfontosabb:
  Egyetérthetsz a sráccal, vagy nem!
  De személyeskedő köpködésbe kezdeni álnéven a blog hátteréből???
  Ritka sok tahó él közöttünk…

 64. @laci_52:
  Jelöld már meg a forrást!
  Hogy Gyurta a leírt összegekre utalt!
  Ha nem tudod, akkor ne hazudozz itt össze mindent!
  A gyülöleted fordítsd anyukád irányába…

 65. @laci_52:
  Őszintén szólva nem ismerem Verrasztó anyagi helyzetét, azt sem tudom, hogy egyébként mennyit kap az úszásért, meg máshonnan mennyi jövedelme van, de azért ha azt nézed, hogy mennyi edzésmunka lehet egy EB győzelem mögött, nem olyan nagy összeg az az 1,25 millió. Ha évente kapna ilyen díjat, az egy százas havonta, annyiból még lehet, hogy az étrendje sincsen meg. Ne a minimálbéresekhez viszonyítsd, mert ezt nem csak úgy kapta, hanem meg is dolgozott érte, ha csak hozzád vágnának 1,25 milliót, persze, hogy jelentős összegnek találnád, de itt nem erről van szó…

  Az élsporttal kapcsolatban nem elsősorban az összegekkel van baj, hanem az elvvel. Piaci alapon akkor ér sokat bármely sportágban egy EB győzelem, ha a piaci szereplők, beleértve a cégeket és a magánembereket is, hajlandóak pénzt áldozni adott sportolók vagy sportesemény vagy sportoló támogatására. Az élsportolónak is azért kellene fizetést kapnia, mert értéket teremt, és az értékteremtés nem a puszta teljesítménye, hanem amiért fizetnek is, amilyen értéket ad neki a piac, így van ez a munkával is. Azonban amikor az állam támogatja az élsportot, akkor az egész teljesen felborul. Igenis, tiltani kellene azt, hogy az állam támogassa az élsportot, finanszírozzák inkább a nézők, a szponzorok, a hobbisportolók, meg bárki, aki szívesen szán rá valamennyit. Ha így egy sportágból nem lehet megélni, akkor az legyen amatőr sportág.

 66. Az úszás pont az a sport, ahol az EB meg a VB színvonala között óriási különbség van, mert az elit nem európai. Kajak-kenu vagy vizilabda esetén – de még fociban is – az EB győzelem ér valamit, de úszásban csak ilyen B-liga jellege van a dolognak. Ez van.

 67. @diszkriminans: Egyetértek, a tömegsport sokkal nagyobb figyelmet és több támogatást érne. Ehhez képest megszűnt a Nemzeti Szabadidősport szövetség, és a MOB osztja a pénzt,különös tekintettel a kiemelt sportágakra.

 68. @diszkriminans: “Tudnék mondani olyan országot, ahol tizedannyi érmet sem szereztek eddig az olimpiákon, de a lakosság 90%-a rendszeresen sportol. “
  Eszak Korea?
  Vagy csak akartal mondani valami igazan “nagyot”?
  Te baratom, megis mi jot sportolsz heti legalabb 2-3-szor? Mert az, hogy ket havonta lementek egy orat focizni, amibol negyven perc dumalas, az meg nagyon messze van a rendszeres sportolastol. Tomegsport… Ugyan mar.

 69. @polyvinyl: Ez a vezíred kedvenc labdakergető sportolóira is gaz, kedves narancsos barátom. Vagy kettős a mérce?

 70. @shitgun:
  “ápolónőnek lenni nag dolog. Meg orvosnak, kőművesnek, tanárnak, tűzoltónak. Nekem nem menne az, ami például egy tűzoltónak. Mert az teljesítmény, ahogy rengeteg szakma is az, ha jól végzi az ember. Az uszikálás nem szakma, az egy mechanikus mozdulatsor, bárki képes rá, legfeljebb nem olyan gyorsan, de ennek nincs jelentősége. “

  LOL…bárki tud falat építeni, max nem olyan gyorsan, és nem olyan egyenesre. De ennek nincs jelentősége.

  Mekkora hülye vagy 🙂

 71. @grigorij: Az összeget előttem az egyik hozzászóló megjelölte, számomra ő volt a forrás, remélem, igazat írt, én erre hivatkoztam.

  Részemről szó sincs sem gyűlöletről, sem hazudozásról.

 72. @mojoking77:
  Nem, konkrétan Belgiumra gondoltam, de nyilván te magadból kiindulva diktatórikus példát akarsz a számba adni.

  “Te baratom, megis mi jot sportolsz heti legalabb 2-3-szor?”

  Futok, tájfutok. Alkalmanként mást is, de futni azt rendszeresen.

  “Mert az, hogy ket havonta lementek egy orat focizni, amibol negyven perc dumalas, az meg nagyon messze van a rendszeres sportolastol. Tomegsport… Ugyan mar. “

  A focit sosem szerettem, régen volt, hogy alkalmanként lementem kosarazni, gyerekkoromban meg versenyszerűen űztem, de ma már hidegen hagynak a csapatsportágak.

  Viszont te szándékosan nem a mondandómat kritizálod, hanem próbálod elhitelteleníteni azt, amit én tömegsportnak mondok. Nem, tömegsport alatt nem azt értem, hogy havonta egyszer lemész focizni (gondolom magadból indulsz ki), hanem mindent, ami nem élsport. Ebbe beletartoznak a koca sportolóktól a minden nap akár többször is edző, de nem élsportoló emberek is.

 73. @diszkriminans: “Az élsporttal kapcsolatban nem elsősorban az összegekkel van baj, hanem az elvvel”

  Ez igaz, de még nagyobb baj van az arányokkal.

  Nem Verrasztó 1,25 milliója a kevés, hanem az a sok, amit például a focistáknak adnak az eredménytelenségért…

 74. @diszkriminans: Aha. Értem. Tehát amíg kevesen futottak maratont, addig könnyebb volt 2.15 alatti eredményt futni, mint most, hogy 100x annyian futnak. Remélem nem közgazdász vagy kormánypárti politikus vagy…

 75. @Tomi from Space: Nekem is mindig ez volt a legnagyobb gondom, 4 óra alá ritkán is sikerült lemennem :). Pfej…a a sok mammer a banyatankkal mindig elém vágott!

 76. @laci_52:
  Igazából addig nem tudjuk megítélni, hogy mi a kevés és mi a sok, amíg nem piaci alapon megy. Az is lehet, hogy egyes profi sportolók, akiknek most sokallják az emberek a gázsiját, piaci körülmények között még többet kapnának.

  Jelenleg rövid és középtávon a legnagyobb baj a kiemelt csapatsportágak támogatási rendszere, azon belül a foci, ha ugyanezeket a pénzeket a sikeres sportágaink kapnák meg, akkor valamivel jobb lenne, de legjobb mégis az lenne, ha az államtól senki sem kapna élsportra semmit, támogassa az állam a szabadidősportot, tömegsportot, és vonjon be még több embert, majd ezek a hobbisportolók összedobják a pénzt az élsportolók támogatására, ha úgy gondolják. Ha mégsem teszik, akkor is jobb, ha 20-szor annyi hobbisportoló sportol rendszeresen, mint ha sok aranyérmet szerzünk az olimpiákon.

  Ezzel kapcsolatban felteszem azt a költői kérdést is, hogy szép dolog a fociakadémiák támogatása, meg az utánpótlás nevelés általában, csakhogy egyszerű matematika, ha egy átlagos élvonalbeli csapatnál két évente van 20 fő utánpótlás (ennél sokkal több is szokott lenni), viszont a felnőtt csapatba is csak 20 ember kell (az átigazolás nem játszik, mert máshol is van utánpótlás, az arányokat nem változtatja), akkor a fiatalok 80-90%-ával mi lesz?

 77. @Dr_utcai_arcos:
  Semmi ilyet nem állítottam, teljesen más aspektusból közelítettem meg a témát. Azt vetettem össze, hogy mi a jobb, ha több tízezren lefutják a maratont, de nincsen köztük igazi élsportoló, vagy az ha csak pár százan, de köztük vannak élsportolók, akik kiemelkedő időeredménnyel. Olyan összefüggés nincsen, amire te rámutatsz, és nem is állítottam ilyet. Ceteris paribus nyilván ha többen futnak maratont, akkor jobb eredményeknek is kell születni, viszont sok más tényező is van.

  De egyébként meg van annak is az oka, hogy ma miért nem futnak 2:15 perc alatt a magyar maratoni futók, ha kíváncsi vagy, viszonylag röviden össze tudom foglalni.

 78. @Dr_utcai_arcos:
  Van erről valami statisztikád? Csak mert a magyar lakosság rendszeres testmozgásáról eddig csak elkeserítő statisztikákat láttam, ezzel szemben elég sok olimpiai érmet szerzünk lakosság arányosan még ma is.

  Másrészt mint írtam, én azt tapasztalom, hogy csak kivételes egyéniségek maradnak meg egy sportág mellett pusztán egy példakép hatására, a többségnek az ilyen motiváció csak kampányszerű sportolásra jó.

 79. @roli101: Te egy végtelenül rosszindulatú f@sz vagy. Vazzeg, 200 000 ezer igazolt focista van, több, mint az összes sportág összes versenyzője. Miért ne épülnének a műfüves pályák? Itt nem a falábú MB1-ről van szó, hanem színtiszta és kurva fontos tömegsportról. Egyébként Verrasztóék az úszásukért több százezres havi ösztöndíjban részesülnek. Hány országban van ez így?

 80. “egy országnak kutya kötelessége azokat a sportokat mindent kimerítően támogatni, amikben kiváló nemzetközi eredményeket képesek elérni a sportolók”
  Mert? Csak és kész?

  Rubik-kocka rekordért mennyi jár?

  Élsportot oldják meg piaci alapon (valódi piaci alapon, nem úgy mint a focit).

 81. @diszkriminans: Csak meg kell hallgatni a szövetségek vezetőit egy egy olimpiai bajnoki cím után. Kajak-kenuban, tornában, úszásban mindig kiugróan megnő a jelentkezők száma. Az hogy miért nincs a mai nap 2.20 alatti maratonistánk? Háát, nem tudom, el tudod e mondani, de pl egynek jó, hogy ezt munka mellett nem lehet. És magaslati edzések nélkül. És pénz nélkül. (na jó, ez már 3).Amíg a japán NŐK! heti szinten 250-300 km-t futnak felkészülésnek, addig esély sincs rá. (Viszont pont a nagy számok miatt kellene megjelennie egy egy szupertehetségnek, de Rezessy Gergő óta akkora űr van a mai maratonfutásban, hogy huhha..Persze ennek ellentéteként meg ott vannak az ultráink, akik szarrá verik a világot. Akkor hogy is van ez :/ ???)

 82. @Dr_utcai_arcos:
  Nem az a kérdés, hogy mennyi jelentkező jelenik meg a nagy sikerek után, hanem hogy közülük mennyien maradnak legalább évekig. Mert utóbbiakkal kapcsolatban vannak kétségeim.

  Elsősorban azért nincsen 2:20 alatti maratonistánk, mert munka mellett nem lehet, valóban így van. Ahhoz, hogy lehessen, ezért teljes fizetést kellene adni. Ellenben a rendszerváltás előtt ebben mint minden más komolyabb sportágban is, papíron amatőr, de kamuállásban “dolgozó” sportolók voltak, így nekik meg volt a lehetőségük a profi szintű felkészülésre, ezért tudtak a maiakhoz képest jobb időt futni.

  Hogy mennyire lenne szükség ma ugyanerre, az viszont más kérdés. Azért jó példa a maratoni futás, mert ebben a számban megtörtént az, amiről én beszéltem, hogy mivel az állam kiszállt a támogatásából, és a versenyszféra sem támogatja jelentősen, ezért amatőrré vált a mezőny (szvsz nem minden sportággal történne meg, a látvány sportágakkal nem). Ugyanakkor közben egyre nagyobb tömegek futnak maratont, vagyis valódi példaképek nélkül működik tömegsportként a futás Magyarországon. Az én meglátásom szerint ez összességében jó, még akkor is, ha az nem jó önmagában, hogy az élsport visszaszorult.

  (Plusz egy tényező még ott van, hogy állítólag az európai versenyzőknek akkor sem lenne esélyük az etióp és kenyai versenyzőkkel szemben, ha profi felkészülésre lenne lehetőségük, ebbe azért nem megyek bele, mert nem értek hozzá, nem tudom mennyire igaz.)

  Az ultrafutással azért nehéz összevetni, mert az lelkes amatőr (a szó pozitív értelmében) őrültek terepe, aminek szintén meg vannak az okai (pl. nem olimpiai sportág, nagyon sok év fejlődési utat kíván, nem látványos, stb.)

 83. Igen vannak problémák a magyarok élsporthoz való hozzáállásával (lásd: túlzott eredménykényszer), vannak problémák a magyar sportfinanszírozásban …

  De sajnos ez is olyan téma, mint a gazdaság, a társadalomtudományok, vagy épp a labdarúgó válogatott: MINDENKI ért hozzá.

  Benne (nah jó partvonalon 🙂 ), éltem és dolgoztam, családom több tagja sportmanager-ként dolgozik, profi klubbot vezet (épp ide vág, hísz úszás).

  Amióta külföldön élek, sokat tapasztaltam, és kicsit azért máshogy látom a dolgokat. Látom és tudom hogy sokmindent máshogy kéne tenni, de látom azt is, hogy van ami világviszonylatban sem orvosolható “probléma” (gondolok itt pl.: az adott régió látványsportágának (labdarúgás, krikett, amerikai foci) aránytalanul kiugró gazdasági túlsúláyra), van amiben pedig lényegesen jobban állunk mint azt sokszor gondolnánk.

  Amikor például azt látom hogy India, egy 1,6 milliárdos ország elmúlt 16 évének egyetlen (!) olimpiai aranyát nyerő sportoló, saját zsebéből készül az olimpiára, és semmilyen elismerést nem kap érte, vagy hogy Singapore milyen görcsösen porbál, tényleg minden kis apró megmozdulást, fantasztikus sikerként beállítani, pedig az néha elég nagy kudarc, és hatalams pénzek folytak el rá …

  De persze a másik oldal is igaz, példát vehetnénk arról, ahogy eggyes nagy államok (pl: USA, Ausztrália) kezelik a sportolóikat: a nemzeti hősökön kívül, egy-egy olimpiai pontszerző, a saját mikroközösségében lesz sztár, ott kapja meg az elismerést.

  Mit akartam ezzel mondani? Verrasztó nyilatkozatát, baromi nehéz úgy megitélni, hogy nem ismerjük pontosan a magyar úszósport belügyeit, a “ki, mit, miért, hogyan”-t. És még ha valaki ennek ismeretében is alkot véleményt, a nemzetközi kitekintés, ezt is nagyon könnyen felülírhatja.

 84. @Dr_utcai_arcos:
  Azt meg ne tudd meg, hogy gyerekkoromban hány gyereknek volt példaképe Jordan vagy más az NBA-ből, és ehhez képest hány százalékuk sportol manapság…

  Pedig ha nem csak az a perspektíva van, ami nyilvánvaló okokból csak keveseknek sikerülhet, hogy élsportolóvá váljanak, akkor egészen máshogy alakulhatnának a dolgok.

 85. @shitgun: a “nagy dolog” definícióján rugózunk. Ok, hívjuk teljesítménynek. EB-n leggyorsabban úszni, az teljesítmény. Úszónemzetnek hívnak minket, mégis stadionoat építünk uszodák helyett. És mivel látom neked a tömegsport szívügyed, íme még egy szempont: egy sportuszodában sok ember úszkálhat, ha épp nincs edzés. Egy stadionban meg nem szokás csak úgy focizgatni.

 86. @Dekatlon:

  “Úszónemzetnek hívnak minket, “

  Ezt meg honnan veszed?

  Az egyetlen címkénk, ami a vízzel kapcsolatba hozható, az a “kompország” címke 🙂

  Nem túl hízelgő, hiszen a köpönyegforgató szinonímája. Mindig oda úszik, ahonnan a hasznot reméli.

  Nem hivatalosan meg “balkáni cigányoknak” szokták a magyart nevezni a nyugati kultúrnépek. Nem utolsósorban az afféle mentalitás miatt, mint amilyenje ennek a Verrasztó-kölyöknek is van a pénzügyekben.

  Mi magunkat meg legszívesebben lovasnemzetnek nevezzük. Hiszen lóháton érkeztek a magyarok Európába, az ázsiai sztyeppék felől, nem hajón a tenger felől.

  Még hogy úszónemzet. A lakoság 90%-a nem is tud úszni 🙂

 87. @diszkriminans: Alapvetően a te gondolataid jók, és nem megsérteni akarlak de mégis rávilágítanék a másik oldalra.

  Az élsport finanszírozása, állami szinten több okból sem ördögtől való. Egyrészt, ha átlépjük a demagógiát (hány lélegeztetőgépet … stb), be kell látni, hogy az állam feladatai között ott szerepel a “cirkuszt a népnek” kitétel. Biztosítani kell a polgárok szorakozását. Ennek az egyik legjobb formája az, ha az élsportot támogatja, mert járulékos haszonként öregbítik az ország hirnevét, a példaképek állításával tömegeket mozgatnak a sportolás felé (tudom, írtad nem eléggé, eggyet is értünk, de még mindig jobban mint mással), valamint a nemzeti öntudatot is erősítik.

  Az hogy miért megy a csapatsportokra, kiemelten a focira a legtöbb pénz … vérzik a szívem ebben jártas emberként utálom a dolgot, de ki kell jelenteni: mert rövid közép, és talán hosszú távon ez a legjobb árérték arányos befektetés. Ma magyaroroszágon (és a világ legtöbb részén) a labdarúgás a legnépszerübb sport. Statisztikák millióit tudnám ide citálni. Az egyéb sportoknak csepegetett aprópénz, még így is elég ahhoz, hogy vilászintű élsportot tudjunk csinálni egy csomó másik sportágban. Mint mondtam ez az arány rövid és közép távon (szerintem sajnos hosszú távon) sem fog megváltozni.

  Végül egy apró megjegyzés. A maratonos példád nagyon téves. Pont az az egyetlen hosszútávú sportág, ahol komoly esélye van a nem afrikai futóknak. A többi hosszútávó számhoz képest aránytalanul sok nem afriaki siker születik világesemányen. Hogy csak pár példát említsek, nézd meg a női világcsúcstartót, vagy mondjuk a 2004-es olimpiát. Szerintem (szubjektív vélemény!!) ha olyan szintü maratoni felkészítés lenne az országban mint számos más élsportban (pl úszásban) érhetnénk el komoly nemzetközi eredményeket.

 88. @polyvinyl: Értem mire célzol, de ez az újkeletű elnevezés (max pár évtizedes) szerintem nem annyira helytelen.

  Van amire csak turulos melldöngetés büszkének lenni, de az úszómúltunk elvitathatatlan.

  Kezdve Hajós Alfrédal aki elsőként nyert úszásban olimpiai aranyat. Vagy Székely Évával aki megreformálta a női úszást. Vagy folytatva (és alapját képezve a kijelentésnek) az utóbbi 30 év uszósikereivel, ami az ország méretéthez és lakosságszámához képest igen igen jelentős.

 89. @diszkriminans: Most leleplezem magam, éppen egy Jordan-os póló van rajtam, hogy ezeket írom :D! És még így negyven körül is legalább hetente 4x tolok valamit, de nekem hiányozna is, ha nem csinálnék semmit akár csak egy hétig. Abban viszont @ComLo: -nak igaza van, hogy itt lenne lehetőség. Kicsi, azt el kell ismerni, de ugye az olimpiákon már egy elég szűk réteg fut, ott könnyebb odaférni, mint akár egy londoni vagy new yorki maratonon, ahol komoly $ és Ł ezrek járnak a csúcsokért. Bár ha azt a borzalmas adatot nézzük csak Kenyában London előtt valami 500? 1500? már nem emlékszek tisztán (de mind a kettő észvesztő) “A” szintet futó atléta volt!! azt azért nehéz megemészteni.

 90. Na és ha nem jár semmi egy EB aranyért? Tudta hogy így van. Ment volna zsoldosnak, vagy programozónak, azokat megfizetik.
  Ezt választotta ez van. Az élsport amúgy is káros az egészségre meg a doppingolásról szól.
  Tőlem persze pénzelhetnék őket is mondjuk egy “sorsok háza” megépítése helyett, de egyiknek sincs értelme.
  Inkább költsék kórházi felszerelésre meg orvosokra, azokra tényleg szükség van.

 91. ha kiválóan is úszik, egy tulok. gyárfás absz. kulturáltan vette le. szerencsétlen verrasztó tanulhatna az apjától (nem csak úszni).

 92. ez Magyarország ez van mindenhol ezért vagyunk ott ahol vagyunk a béka segge alatt ezerrel, az összes állam által finanszírozott sport és állami szerv így működik.ha kinyitod a szád .

 93. @ComLo:
  Nem, az államnak nem feladata a nép szórakoztatása, a szórakoztatás egy szolgáltatás, amit a versenyszféra IS képes nyújtani, ráadásul jobban, mert a piac a valódi igényeket szolgálja ki, szemben az állammal. Szó sincs itt demagógiáról, szó sincs lélegeztetőgépekről, én sehol nem írtam, hogy kevesebb pénzt a sportra, én azt írtam, hogy a tömegek sportolásának a feltételeit kell megteremteni, valamint a sportolást népszerűsíteni, utóbbinak az egyik legkevésbé hatékony módja a példaképek felépítése.

  “Az hogy miért megy a csapatsportokra, kiemelten a focira a legtöbb pénz … vérzik a szívem ebben jártas emberként utálom a dolgot, de ki kell jelenteni: mert rövid közép, és talán hosszú távon ez a legjobb árérték arányos befektetés.”

  Pont ezért finanszírozható könnyedén piaci alapokon, és nem szükséges az állam támogatása, sőt valójában az még ronthat is a helyzeten.

  A maratonos példám nem téves, te csak a zárójeles állításomat cáfoltad, amiről jeleztem is, hogy nem vagyok benne biztos, mert nem értek hozzá, és csak mellékesen jegyeztem meg a fő mondanivalóm mellett.

 94. @ComLo: “Pont az az egyetlen hosszútávú sportág, ahol komoly esélye van a nem afrikai futóknak.”
  Világversenyeken lehet. Azok valamennyire “amatőr” terepei a hosszútávfutásnak. A profi terep a nagy pénzdíjas utcai maratonok. Itt érdemes megnézni, hogy kik és hol futottak jó időket:
  http://www.alltime-athletics.com/mmaraok.htm
  Boston, Berlin, Chicago… Az első 4o-ben nincs fehér ember.

  Érdekes kérdés, hogy a nőknél nem ennyire erős a kenyai/etióp dominancia… talán kulturális okai lehetnek.

Comments are closed.