Erősek a testépítők vagy csak lufik?

69
5196
views

Nemrégiben az egyik csodálatos diétámhoz jött egy komment, hogy agyatlan lufi vagyok, mert mi body-sok csak felfújt puhányok vagyunk. Az egész csak átverés, mert erő meg sehol. Meg egyébként az egész banda puhány, és akkor már a poweresekről ne is beszéljünk, mert az a megtévesztés csúcsa. Rendszeresen felbukkan ez a téma a különböző fórumokon és talán így is marad, amíg a világ világ. Főleg, ha jön valami Burszki Mónika és tudományos megalapozottsággal kezdi ontani magából a tudatlanságot. Menjünk hát sorban és nézzük meg a tényeket, aztán mindenki gondolhatja tovább magában azt, amit akar:

1. A legkevésbé sem érdekes, hogy én lufi vagyok-e vagy sem, de a 193 centimhez 93 kiló tartozik és a karom is alulról veri a 38-at. Nem azért, mert így szeretnék kinézni, de rossz sorban álltam mikor a genetikát osztották, meg a rengeteg futás sem tett jót. Ennyi.

en.JPG

2. A felfújás dolog azért nem annyira hülyeség, mint amennyire nekünk hangzik, bár inkább az angolszász „pumped” kifejezést kellett volna magyarítani felpumpáltra. Végül is ez a testépítés alapja, az már más kérdés, hogy normális esetben nem levegő van bennünk, mint ahogyan azt néhány Burszki Mónika kvalitású szakember gondolja, és általában még csak nem is synthol, hanem saját vérünk, szénhidráttal és vízzel kiegészítve. Tehát ez a pumpálás dolog nem annyira ördögtől való és csakugyan, ha abbahagyjuk az edzést egy időre, akkor csökken a „pumpálhatóságunk”.

3. Viszont bárki, bármit mond, azért az erő és az izomtömeg között van összefüggés. Nem a hatalmas izmoktól leszünk erősek. Viszonylag vékony emberek is képesek irtózatos súlyokat megmozgatni. Ha elkezd az ember valamilyen sporttevékenységet végezni, akkor az első időszakban az idegrendszere kezd alkalmazkodni az új terhelés miatt. Az első pár edzésen az újoncok simán meg tudják duplázni a használt súlyt, de ez nem azért van mert napok alatt megizmosodnának, hanem egyszerűen csak a testük megtanulja a mozgásformát, mikor melyik izmot kell aktiválnia, elkezdenek belépni a segédizmok. Egyre ügyesebbek leszünk. Szintén az idegrendszer szabja meg, hogy ki mennyi izomsejtet képes munkába állítani egy adott feladat elvégzéséhez. Egy átlag embernél ez hihetetlenül alacsony szám is lehet, akár csak a felét, harmadát képes mozgósítani, míg egy több éves múlttal és jó genetikai háttérrel rendelkező profi, akár a 90%-át is. Tehát egy darabig anélkül tudunk fejlődni, hogy egy gramm izmot felszednénk. Természetesen ha megfelelően táplálkozunk, akkor elkezdünk izmosodni, de az egy sokkal lassabb folyamat, mint az idegrendszer fejlődése. Aztán eljön egy pont, ahonnan már nem lehet tanulva tovább fejlődni érdemben. Ilyenkor kell a mozgatható izom mennyiségét is növelni, nem csak az arányát. Ezért kell az erőemelőknek is testépítő gyakorlatokat végezni, 5 ismétlés feletti tartományba merészkedni (ahogy ők hívják, kardiózni). Fel kell gyorsítaniuk az izomfejlődést is, csak így tudnak tovább fejlődni. Ha megnézzük Dan Green-t, akkor látszik, hogy mire próbálok rávilágítani.

dan_green.jpg

4. Más a helyzet a testépítésben, mert ott nem az erő növelése a fő cél, hanem a minél nagyobb izomtömeg felépítése. Ehhez az izomrostok megfelelő stimulációja kell, ami nem feltétlenül jelenti nagy súlyok rángatását. Az igazán nagyok között is van olyan, aki 15 kilós egykezessel bicepszezik és rendre ott van a toppon a profik között. Elméletileg hurka kis súlyokkal is lehet nagyra nőni.

5. Azonban nem szoktak. A folyamatos fejlődéshez kell, hogy időnként egy-egy komolyabb súlynak is nekifeszüljenek és a motivációs videókban ez látszik is. A többség már találkozott Ronnie Colemann hihetetlen guggolásával, felhúzásával a Youtube-on, nem beszélve az egykezes súlyzóval végzett fekvenyomásairól. De ott van Jay Cuttler, aki 250 kilóval tudott fekvenyomni, 320-szal guggolni, és 310-zel felhúzni. Ha már megvan a genetikai háttér, akkor nehéz úgy megizmosodni, hogy ne legyünk erősebbek is.

jay_quad_quiz_1_3_jpg.png

6. De mi az, hogy erős? Kisfiam nagy erőlködéssel emelte fel a földről valamelyik este a 20 kilós rudat. Apa 200 kilóval húzott fel aznap, de pont akkortájt láttam egy videót, ahol Mikhail Koklyaev 417,5 kilót emel fel kisebb erőlködéssel, mint én a 200-at. Most akkor ki az erős? Voltak kollégáim, akik soha életükben nem gyúrtak, nem sportoltak, de könnyedén felkapta a 159-es csövet a maga 120 kilójával, vállra vette és elvitte bárhová egyedül. Ő erős? A takarítónéni itt nálunk képes órákon keresztül suvickolni az ablakot. Próbáljátok ki, leszakad az ember karja tőle, kitörnek az ujjaink és megsemmisül az alkarunk negyed óra után. Akkor ő az erős? Az erő egy relatív fogalom. Mindenkinek a saját munkájához,céljához, tevékenységéhez kell elég erősnek lennie. Aki kitartóan súlyzózik, az erős. Ha nem is feltétlenül fizikálisan, de mentálisan biztos, mert megvan a lelkiereje, ahhoz, hogy lejárjon a terembe és ott kínozza magát.

mikhail-koklyaev-362-5kg-x9-deadlift.jpg

7. Funkcionális erő. Így hívják. Ha ezt elfogadjuk, akkor az erős emberek (strongmen) az igazi befutók, mert ők azok akiknek a felkészültségük a legszéleskörűbb. A cipeléstől, emelésen át a hajításig szinte minden mozdulat megtalálható náluk. De az ablak suvickolásban ők is elbuknának.

8. Ez az erő kérdése annyira értelmetlen, hogy nem is értem miért fárasztom itt magam, ahelyett hogy mennék ablakot suvickolni.

n-washing-window-570.jpg

69 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szerintem az zavarhatta meg a népeket, hogy a testépítők nagyon izmosnak néznek ki, és ahhoz képest nem annyira erősek, mint több, jóval kisebb méretű sportoló, akiknél fontos az erő, de vagy a súlycsoport miatt, vagy a saját testük mozgatása miatt nem nőhettek nagyra.

  A különböző gyakorlatok esetén meg, az, amikor jönnek a vékony szkanderbajnokok, hogy bármikor lenyomnak egy 110 kilós testépítőt. Lehet, hogy így van, de akkor be lehet állni a guggoló állvány alá, és ki tud többet guggolni 100 kilóval?

 2. Az izmos és nem izmos ember között annyi a különbség, hogy az izmost nem érdekli, hogy a nem izmos miért nem az.

  A legnagyobb igazság…

 3. @Nűnű: Az is okozhat képzavart, hogy a mesterségesen megnövelt izomzatú helyi erők már gyárilag csökkent IQ-val és mentális képességekkel rendelkeztek, amit tovább erodált a koksz. Olyanná váltak mint a dinoszauruszok. Hiába a testi erő, ha az agy power saving módban dolgozik, és mire lesújtana az öklével, addigra kapott három fülest, két seggberúgást és több sarokkal arrébb van az ellenfél.

  Az írásban egyébként van igazság. Én genetikailag én sem vagyok izmosodó. Költöztető cégem volt, ott tisztességesen megerősödtem köszönhetően a tömör fa bútoroknak, és zongoráknak. Mellette 10 év küzdősport. Mégis, testalkatomat tekintve Kovács János vagyok. Meglepetés akkor szokott lenni, amikor gond nélkül felemelek 100-150 kilót.

 4. @Phteven: egy testépítő (étsd: nem gyúrós) soha nem azért edz, hogy verekedjen. Azt a szerencsétlen komplexussal küszködő balfékek csinálják. Ők azok a pocakos nagydarab tetovált fuxos emberkék az Audikban (tisztelet a kivételnek)…

  Összemosni a két kategóriát nagy hiba. Szemernyi közös nincs bennük csak annyi, hogy mindketten súlyzóznak…

 5. Erősek a testépítők is, de nekik nem feltétlenül úgy kell edzeni, mint azokban a sportokban, ahol a minél nagyobb súly megmozgatása a fontos…A testépítésnél a szimmetria és az arányos kidolgozottság , fontosabb a puszta méretnél és a megemelt súlynál. Ettől függetlenül, a testépítők, a sok ismétléses “pumpálós” gyakorlatok mellett ,sokszor rámennek a maximum súlyra is, hiszen így lehet a legnagyobb izomnövekedést elérni.

 6. Lehet benne valami. A gyenge testépítőknek kellett ezer év egy rekord megdöntéséhez, az erős sportolók meg nyakra főre döntögetik egymást.

  A sok erős álljon be a 650 kilós rönk alá, oszt lépjen vele legalább egyet. Ne ötöt, azt hagyják meg a gyengéknek.

 7. Arányosság, esztétikum az a tornászoknél van. Ők nem emelnek brutál súlyokat de saját súlyukkal azt csinálnak amit akarnak. Egyszer sziklátmászni vittem egy izomagy ismerőst és úgy bentragadt a falban, hogy majdhogynem le kellett mentenem. Nem tudott mit kezden a saját tömegével.
  A body-sok inkább gnómok mint szépek. A nőkről inkább nem is beszélek. Az már legalja..

 8. @Nűnű: Aki az álvány alatt guggol, az meg is érdemli.
  A budibildingnél kevés értelmetlenebb dolgot bírok elképzelni, ez a férfiak anorexiája. Felesleges a szerecsent mosdatni, gépeken csücsülve minden leszel, csak nem erős, semmilyen értelemeben, semmilyen összehasonlításban. Kurva jó funkcionális edzésrendszerek vannak, amitől az életminőség, az erő, a szellemi koncentráltság folyamatosan a toppon tud maradni, és még a cipő bekötése és a fenék kitörlése sem okoz gondot.

 9. nekem a legjobb itt a fotelben:se bodybuilder,se költöztető sem vagyok.:)

 10. Kit érdekel mennyire erősek. A testépítőnek az esztétikum a célja, nem az hogy minél több zsák krumplit vigyen fel a padlásra. Ez az egész erő kérdés csak az irigy faszkalapok fixa ideája, akik frusztráltságukban ezzel a rossz szöveggel próbálják meg aláásni a testépítő esztétikai értékét.

 11. @Gekko: Erről beszéltem az előző kommentben. Jó lenne te is túllépnél ezen az erős/nem erős faszságon. Esztétikum. Érted, mint ahogy, te is megpróbálsz szépen felöltözni, meg belőni a sérót, hogy jobban nézzél ki. Az vajon mennyiben másabb?

 12. Most így végigolvasva, borítékolható volt a már megszokott frusztrációs reflex. Minden második kommentelő nyíltan vagy a sorok közt próbálja sejtetni: ő nem gyúr, de ő a fasza csávó, a testépítő meg gyenge és nem tud verekedni.

 13. @Gekko: Mindig is viccesnek tartottam a funkcionális edzés szót. Milyen funkció? Ha az a funkció, hogy 300 kilót emelgessen, akkor a féllábas guggolással sokra nem fog menni. A testépítés is funkcionális edzés, az a funkciója, hogy esztétikus testet építsen. Az erőemelés is funkcionális edzés, az a funkciója, hogy minél nagyobb súlyokat tudjon megmozgatni. A fegyencedzés is funkcionális edzés, bár pont ezt hívják leginkább annak, itt tudom legkevésbé, mi a tényleges cél, gondolom a saját testsúly mozgatása.
  Arról pedig, hogy melyiknek van a legtöbb értelme azt gondolom, az emberek 99.9999999999%-a errefelé le tudja élni úgy az életét, hogy egyszer sem kell 300 kg-ot megemelnie, és egyszer sem kell se felhúznia magát sehova, sem fél lábra leguggolnia. Szal ennyi erővel a funkcionális edzés a gyors és gépírás, gyors ujjakra még szükség is van… (Viszont ha már a háromból kell választani egyet, megnézni legalább mindenkit megnéznek, bár itt is bele lehet menni az ízlések kérdéskörbe, szal ez se nagyon vezetne sehova, így szerintem hagyjuk meg mindenkinek, hogy maga döntse el, mit akar csinálni).

 14. Azért egy profi maratonfutó izomzata is teljesen más, mint aki egy év alatt fehérje kreatin kombóval felpumpálja magát
  és mutogatós mosolygósat játszik az állatvásárban agyonszomjazva…

 15. @Bergyilkos Bohoc:
  Marhára el vagy tévedve…

  A legtöbb testépítőnek pszichológushoz kellene járnia a testképzavara miatt.

  Az esztétikus férfitest az valahol itt végződik:
  nemethi.comxa.com/Csollany.html

  A fölösleges izmoktól szarrá dagadt kokszos testépítők mindennek számítanak, csak esztétikusnak nem.

 16. @Gekko: “gépeken csücsülve minden leszel, csak nem erős” Ez attól függ, mit értesz erős alatt. Amikor elkezdtem kondizni, 55 kiló voltam (172 centihez). 2-3 év alatt felszedtem 10 kiló izmot és sokkal jobban éreztem magam, minden fizikai tevékenység jobban ment (kivéve a bringázást, arra nem jutott igazán idő). Utána még kisebb intenzitással folytattam, feljött még 7-8 kiló “nagyjából izom”, ami még mindig segített a hétköznapi, erőt igényló dolgokban.

 17. Fekete Laci az igazi testépítő, nem ezek a hurkák, akik csak a tükörnek gyúrnak.

 18. @Bergyilkos Bohoc: Amit írsz, az ugyanakkora marhaság. Ha egy bő 40-es bicepsz jól néz ki, akkor egy 60-as még jobban néz ki? Biztos vagy ebben? Akkor ilyen logikával egy nő jól néz ki 90-es mellbőséggel, akkor 120-assal még jobban néz ki? Tagadhatatlanul vannak akik szerint igen, de a többség szerint nem. A többségnek nem a bodysok, hanem az úszók vagy a tornászok jelentik az ideális testet. Nyilván ők tévednek…

 19. Mi ertelme van sulyzokat emelgetni? A testepito igya meg a kakaojat a foldszinten es cipelje fel a zongorat a hatodikra. Ennek mar van ertelme. Vagy asson fel naponta 200 negyszogolt es ultessen spenotot. Lehet hogy csak 36-os karja lesz es nem 38-as, de hogy konnyebben talal not maganak az tuti.

 20. @Stenonis: Minden tiszteletem a Bajnoké, de messze nem neki van a tornászok között a legszebb teste. Keress rá Yordan Yovchev-re ;)!

 21. tessék kérem rendezni egy versenyt ahol mindkét fél nevez pár “számot” a sportágából és mindenki megmérettetik , a kokszosok nem tudom mit tudnak nevezni nem értek a “sportjukhoz” 🙂 , pl. ki szúrja be hamarabb a cuccost ?…:D – bocs

  na most komolyan várom a versenyt és nem a picsogást, írjatok az Laci gyereknek majd leszervezi jól

 22. @igazi hős: “A többségnek nem a bodysok, hanem az úszók vagy a tornászok jelentik az ideális testet. Nyilván ők tévednek…” Tévednek! Az úszással elérhető testalkat messze áll az ideálistól, bár manapság már minden úszó végez testépítő gyakorlatokat is, így sokkal esztétikusabbak mint korábban.
  A tornászok arányos alkatúak általában, bár többségül alacsony marad a korai megterhelés következtében.
  A testépítés is átalakulóban van, így az IFBB bevezetett egy új kategóriát, a klasszikus testépítést, amelyben meghatározott magassághoz , maximális testsúly tartozik, azért, hogy ne csak “túl izmos” versenyzők legyenek, hanem olyanok is, akivel az átlagember könnyebben tud azonosulni.

 23. @jotekony koc: A kert ásással , zongora cipeléssel soha nem lesz valakinek arányos alkata, max szívósabb lesz, de látszani semmi sem fog. Az alkatot arányosabbá tenni- mert a legtöbb embernek ez a célja, nem az órási izmok- leginkább edzőteremben lehet…

 24. en hianyolom egy gyogytornasz velemenyet igy kiegeszitenem picit. szerintem eljarni egy ilyen helyre akkor erdemes ha az embernek a VAZizmai (melyizmok) rendben vannak. sajnos vagy nem sajnos ezek nincsenek teljes osszefuggesben, a tornaszom mindja hogy egy-ket sportolo lenezi a gyakorlatokat aztan mikor csinalnia kell rajon hogy azok is erot igenyelnek.. kozeli ismerosnek lett gerincserve pedig lejart kondizni.. en szemely szerint inkabb ezt akarnam elkerulni ugyhogy ezen dolgozok, fuggetlenul attol hogy nezek ki.

 25. 1 éve kezdtem el terembe járni. semmit nem használok, 80-100 kilókat gond nélkül megmozgatok, de ami fontosabb, hogy jól érzem magam a bőrömben. nem akarok izompacsirta lenni, ezért még a fejhérjéket sem tolom orrba-szájba. a nagyobb súlyokat nem is fogom ostromolgatni, izületeimre szükség lesz majd 60 után is… 😀
  vannak lent a teremben érdekes arcok, van akin látszik a cuccc is, egészségére

 26. @Brix: 🙂
  Chuck Norris: “Bruce Lee, pound for pound, might well have been one of the strongest men in the world, and certainly one of the quickest”

 27. Jajj. Kár volt elolvasni a kommenteket. Bírom a “mi értelme van a testépítésnek” típusú hozzászólásokat. Nekik üzenem: ugyanaz, mint az óriás műlesiklásnak, vagy a szinkronúszásnak.

 28. Nem szeretnék a testépítők ellen szólni, tisztelem a sok energiát amit beleölnek az edzésbe, de én úgy látom, hogy amit ők csinálnak az előbb-utóbb meghaladott lesz a funkcionális edzés által.

  Szerintem az az erős, aki egészségesen (lassan) tud építkezni és 40-50-60 évesen se fognak fájni az ízületei, mozgékony marad és megtartja az ereje nagyrészét is.

  Nekem ő pl. esztétikusabbnak, funkcionálisabbnak és egészségesebbnek tűnik:
  http://www.google.hu/search?q=ido+portal&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5unTVLzlL8X-UNSUgZgE&ved=0CAgQ_AUoAQ

  Akit érdekel itt a komplett programja kibontható:
  antranik.org/the-floreio-project/

 29. @Alick: Igen, Bruce Lee-nek komoly erőgépei voltak és 150 kg-al nyomott fekve…
  @saihulud: Az a probléma , hogy az átlagember ritkán arányos, esztétikus. Ezen leginkább súlyzókkal és speciális edzőgépekkel lehet változtatni. Mások , a szerencsésebb genetikával megáldottak, elég ha bármit sportolnak , már jól néznek ki…

 30. @Brix: Nekem úgy tűnik, hogy aki 5-10 évig űzi a street workout-ot, az genetika ide vagy oda, arányos spártai harcos lesz 20 darab különböző edzőgép nélkül is. 🙂

  Illetve nagyon sok edzőtermi srácot ismerek akiknek egy csomó egészségügyi problémája van és nem is mondható se esztétikusnak se funkcionálisnak. Lehet, hogy ez az edzőhiánynak is betudható. Sokan csak nekiállnak ész nélkül edzeni.

  A body building szerintem olyan mint a csontsovány női modellek. Egyszerűen nem néz ki jól, de akinek a szeme azt a világot szokta meg, az annak a világnak a szabályai szerint pontoz. Persze ízlések és pofonok. Mindenki csinálja amihez kedve van. Én még csak kezdő vagyok és bízok benne, hogy néhány év alatt street workout-os tudásom és kinézetem lesz. 😉

 31. @jotekony koc:
  Irma néni nem örülne, ha a zongoráját fölvinném a negyedikre. Nekem meg sajnos nincs, hogy a sajátomat hurcolásszam

 32. @saihulud: Nekem pontosan az ellenkezője a tapasztalatom: úgy látom, az edzőteremben sokkal kisebb a sérülés veszélye általában, mint sok más sportág pl.: a labdajátékok esetében.
  A street workout-ot nem ismerem, de gyanítom, hogy akik ezt művelik is megpróbálták már néhányszor az edzőtermet…

 33. @Lui_78: Bocsánat, természetesen igazad van! Elnézést kérek mindenkitől, akit megsértettem! Kicsit részletesebben is kifejthettem volna, így félreérthető volt.

 34. @igazi hős: Te el vagy tévedve. Mivel a Gekko nevű kommentelő azt bírta, írni, hogy semmi értelme a bb-nek, meg pszichés betegség, arra írtam azt, amit. Vagyis annyit mondtam csak, természetes törekvés, hogy valaki “jól” akarjon kinézni. Ebben hol van az, hogy minden egyes cm által szebb és szebb leszel? Senki nem arról beszélt, hogy minél több energiát fektetsz az esztétikumban, törvényszerűen annál jobban fogsz kinézni. Nem biztos, hogy ízlésesebb lesz a séród, ha egy napig állítgatod fél kiló zselével.
  Testépítéssel is el lehet érni az általatok favorizált tornász alkatot, nemde? A többségnek ennél több célja nincs is. Ezért nem értem, hogy minek kutyázni. Miért kell azt gondolni, hoggy minden tetstépítő minimum egy Jay Cutler vagy egy Ronnie Coleman.

 35. @Brix: A street workout nekem kicsit facepalm. Van itt a környékünkön néhány arc aki erre van ráfeszülve. Csupa olyasmit csinálnak amit otthon is lehet. Legfeljebb nem fáznak meg az izületeid. Minusz hat fokban egyszerűen káros rövidnadrágban futni. Gondolom a freeletics appnak is köszönhető a hirtelen népszerűsége. Vannak akik képtelenek két futólépést megtenni anélkül, hogy azt azonnal fel ne töltsék a netre. Aztán még kettő és már jönnek is a grats üzenetek, amikre válaszolgatni kell. Két fekvőtámasz, öt perc telefonbuzerálás. Egyébként meg biztosan jobb még ez is mint fotelból szájkaratézni.

 36. “nem feltétlenül jelenti nagy súlyok rángatását” – itt zavarba jöttem, én eddig úgy tudtam, hogy az izomtömegnövelés szakaszban pont hogy nagy súlyok kellenek.
  Most akkor hogy van ez?

 37. Oszinten szolva egy idoben en is elborzadtam a Body Building kepviseloin… aztan rajottem, hogy gyonyoruek, ha nem mint szemelykent tekintek rajuk hanem human anatomia atlaszkent. Azota csodalom oket es lelkesebben szemlelgetem a kepeket, meg a noket is, bar azert ott meg van egy kis szajhuzas.
  Amugy szerintem a mertekletesseg es a kiegyensulyozottsag a fontos … mi abban a tok jo,ha fel tudsz emelni 300kg-ot de keptelen vagy futni 300mt anelkul hogy szivrohamot kapnal, vagy esetleg megtartani a sajat testsulyod ha arra kerulne sor? A hajlekonysagrol meg nem is beszelve (nem az extrem dolgokrol beszelek)… de gyakorlatilag talalkoztam olyan testepitovel aki reszt akart velem venni egy parkour oran, mert nem ertette miert jo rohangaszni mint “idiota hangya a falon”… negyed ora utan gyakorlatilag halott volt, falon huzodzkodni/maszni nem tudott, es gyakorlatilag a labujjat nem tudta megerinteni annyira merevek voltak szalagjai. De megemelt vagy 200kgt.. yeayy! Persze ha boldog a sajat papnejaval akkor hajra 🙂

 38. ennyi urban legendet csak este lehet olvasni, mert bealtat. szerintem a testépítés mint fogalom zavar össze embereket, maradjunk a hobbi gyúrósnál, mert az edzőterembe lejáró emberek 90%-át nem érdekli a szimmetria, meg a tudomány, csak nem akar kukac lenni. peeeeersze persze nem tudja felhúzni magát, igaz hogy a rúdon felhúzáshoz még a lábára is kötöz 1-2 20kilós tárcsát a 4x8hoz, de a saját súlyát nem bírja el. Vagy a “simán lecsapom” urban legend/ a “koxos csak víz, semmi erő”: aki egy hónapig lejár a terembe hetente 3-4x rájön erőben mennyire más dimenzióba kerül a többi sörhas, és kocsmabunyóssal szemben, a kox pedig olyan erőt, és kemény kukit csinál hogy csak nézel barátom. Csak Magyarország a 10millió okos ember országa, mindenki abban okos amit még sohasem próbált…

 39. @saihulud: Nem akarlak elkeseríteni, de a street workoutosok egy része is szed valamit a jobb kinézetért (és itt nem csak kreatinra gondolok). Al Kavadlo és Hannibal között látni a különbséget, amit már nem lehet genetikára vagy jobb étkezésre fogni, de legjobb példa a fegyencedzéstől megizmosodott “naturál” Kali Muscle.
  Ami a sérüléseket, sportártalmakat illeti, az sportágtól független, legyen az testépítés, erőemelés, street workout, vagy súlylökés, mindenütt le tudod amortizálni magad, ha helytelenül végzed a gyakorlatokat, túlterheled magad, stb.

 40. Én már csak gizda hobbi gyúrós vagyok, de megtehetem:)
  Cementes meg búzamaggal teli zsákot elcipelek, de a befőttesüveggel meg az ásványvizes kupakkal meggyűlik a bajom, szóval tiszta gáz vagyok, semmi erő.

  Én asszem ez az erős-nem erős dolog kimondottan onnan jött, hogy egy gyúróst (értsd: testépítő) aki csak gyúr (semmi küzdősport meg ilyenek) könnyebb lehet megverni és ezzel vigéckednek az okosak. Nekem is van ismerősöm aki már kifejtette a véleményét: “jaj, de szép nagy darab viszont, ha lekevernék neki egyet elfeküdne egyből.” De ennek semmi köze az erőhöz, csak mégis így van az agyakban.

 41. A cikk jó volt, csak sajnos trollmágnesként működik.

  Az a gond azokkal, akik fikázzák a testépítést, hogy nagyjából annyit köhögnek az egészhez, hogy “a protein az sztereoid, értem?”, esetleg lementek párszor a terembe, aztán frusztráltan hazakullogtak és önigazolásképp nekiálltak ekézni a jelentősebb izomtömeggel rendelkezőket.

  A cikk margójára: szerintem testépítésről beszélni az esetek többségében csak a versenyzőknél van értelme, mindenki más szimplán “csak” súlyzós edzést fojtat.

  Kommentelők egy részének üzenem:
  Az esztétikumról vitázni meg egyszerűen faszság, ugyanis az ízlés az teljes mértékben szubjektív, ezzel az erővel vitázhatnánk a rock és a popzene “elsőbbségéről”, kb. annyi értelme lenne annak is. A ma “tankok” nekem sem tetszenek, egyszerűen a “kevesebb több” szerintem, de ettől még nem állok neki fikázni, mert én – sok kommentelővel ellentétben – legalább valamilyen szinten benne vagyok a súlyzós edzésben és tudom, hogy “csak a koksz” nem épít izmokat, iszonyatos munka és akarat van a sokak által fikázott izmok mögött.

  A testépítő nők fikázása és “legaljának” nevezése meg választ sem érdemel.

 42. Amennyire visszataszítóak a pocakos-kopasz-nagydarab-kokszos-fukszos jelenségek, ugyanannyira szánalmasak a kisebbségi komplexussal bíró kritizálók.

  Ők azok, akik mindenáron bizonyítani akarnak, mert úgy érzik szükségük van rá. Más sporttal hasonlítgatják össze, hogy alátámasszák mindezt, aminél nagyobb hülyeséget nem lehet elkövetni a témában. Aki biciklis jó kézilabdás lenne? Aki tornában jó, az focizni is jól tud majd? Aki úszik, az biztos jó távolugrásban? Az eddig felsoroltak lenyomnának ketrecharcban egy mma-st?

  Különbséget kell tenni a profi és az amatőr testépítés között. Sőt, különbséget kell tenni a tetsépítők és a testépítő edzéseket végzők között is. Mindnek meg van a maga értelme, és a maga előnyei. Pont ezen előnyök miatt érzik sokan úgy, hogy bizonyítani kell, ők tulajdonképpen mégiscsak jobbak mint a testépítők (még azok is, akiknek a sport csak a gép előtt hokizás).

  Profi szinten egyébként semmilyen sport sem egészséges. 90-es évek egyik nagy focista klasszisa, Batistuta például lába amputálását kérte az orvosoktól, mert nem bírta elviselni a fájdalmat a bokájában, amit érzett a pályafutása végeztével. Ágyba vizelt, mert nem volt ereje kimenni wc-re. A különböző kontakt sportok, joghoki, küzdősportok, rugby punch-drunk szindrómájára is gyakoriak a példák. Ez úgyanúgy benne van, mint mondjuk Ronnie Coleman csípőprotézise.
  Dopping meg minden sportban jelen van, ezt kár vitatni. Elég pl. megnézni a jamaicai Yohan Blake sprinter képet, aki 20 évesen rendelkezett akkora izomtömeggel, mint egy 35-40 éves naturál testépítő 20 éves edzőmúlttal, vagy a tour de france résztvevők ipari mennyiségű EPO használatát. Még sem gondolhatja senki, hogy ha kijársz futni, esetleg biciklizni, az egészségtelen lenne. Főleg azt nem, hogy ha az évek múltán, kemény munkával eléred, hogy kicsit is jobb vagy benne, mint az átlag, akkor nyilván növekedési hormont vagy EPO-t is toltál.

 43. @calvin&hobbes: ez ismét egy – elég hülye – sztereotípia. A testépítők edzésének szerves része az aerob és kardio mozgás, így a futás is. Ahogy a nyújtás is (tehát az is faszság, hogy a testépítők merevek).

  Az más tészta, hogy ebben a sportágban is vannak hülyék, akik ész nélkül edzenek. De az úszónak, futónak stb. is hülye lenne, csak épp ő a súlyzós edzést választotta.

 44. @fluorid: az a baj, hogy vakoknak magyarázod a színes tévét…
  A legtöbb kritizáló azért nem érti meg az ilyen magyarázatokat, mert nem akarja megérteni, ugyanis abban a pillanatban saját maga előtt lenne hiteltelen a testépítők fikázása, azt a gumicsontot meg nem tudja elengedni, elvégre valamivel kompenzálnia kell azt, hogy annyira szánalmas az élete, más fikázása nélkül elveszett ember.

 45. @Gsnake:

  A fikázás azok erőssége, akik maguktól képtelenek bármilyen siker elérésére.
  Őket lehet hangzatos szólamokkal irányítani, és beadni nekik, hogy ők azért gyengék, szegények, alacsonyak, magasak, kövérek, soványak… (a végtelenségig folytatható) mert a másik …

  Amióta az első majom amelyik rájött, hogy a többiek kihasználása kifizetődőbb mint a fákon keresgélés, azóta ez így megy.

  Ezen állapot rövid, összefoglaló neve vallási fanatizmus. Mindenki ellenség, aki nem az ő nézetei szerint él.

 46. Sokan nem értik ezt. Az igazi testépítő, a profi az nem valaki a teremben aki “kemény” akar lenni. A profi az művész. A teste az alapanyag a súlyzó a vésője és a kalapácsa. Kérdezz meg egy szobrászt hogy szàmíte e a kalapács mérete vagy a véső hossza? Azt fogja mondani hogy nem. A mű a lényeg. A legtöbb “pumpált” ember akit láttok az csak valaki a teremben aki azt hiszi test építő… de sajnos nem. Sosem lesz belőle művész.
  Miért megy hát a normális ember mondjuk terembe? Hmm.. a futó miért fut? A kerékpáros miért teker? Soha nem fogják tudnu felvinni a zongorát a tizedikre de ők tekernek és futnak attól. Szarnak a zongorádra… tudod miért? Mert amit csinálnak az nekik jó. Nem neked! Nekik. És ez a lényeg. Élvezni amit csinálsz. Legyen az súlyzózás, könyvolvasás vagy a baxott zongora cipelése.

 47. Egy két apróságot szeretnék megosztani veletek. A súlyzós edzés szinte minden sport alapvető edzésmódszere./atlétika, birkózás, box stb./ Ebből alakult ki idővel a testépítés ahol rájöttek/persze Amerikában/ hogy nem mindenkiből lesz birkózóbajnok, de a sok edzéstől szép testem fejlődik, akár még szebb mint a bajnoknak. Így indult el a testépítés! Persze ez csak egy alapfelvetés de jól közelíti a valóságot. A sportolók továbbra is megtartottták a súlyzós edzéseket, pont azért mert semmilyen más edzéstől nem lettek erősebbek. Amikor én elkezdtem sulyzózni akkor a súlylökök, gerelyhajítók 130 kg-al szakítottak. Sokszor szériában.

  Ha megfigyelitek a testépítőket, minden izmukat fejlesztik. Testépítő körökben van egy olyan mondás, hogy a láb edzése nélkül egy idő után nem fejlődik a felsőtest. És itt van a legfontosabb lényeg. A lökés, szakítás, guggolás, felhúzás, mint alapvető erőfejlesztő gyakorlatok,gyakorlatilag az egész testet megmozgatja, megerősíti de a lábat legfőképpen. A mai edzőterembe járó fiatalok elfelejtik a lábukat edzeni. És ezzel sajnos csorbul a tökéletes test eszménye, mert a”karom/ vállam, bicepszem, stb legyen vastag a többi nem számít, mert az látszik !
  A testépítés mint sport nem jó, de mint egy másik sport alapozója, kiegészítője tökéletes . Futottam maratont is /105 kg -os létemre/többször és végeztem a felkészüléskor felhúzásokat és mindenféle felsőtesti gyakorlatokat, mert a futás jó dolog, csak aránytalanná tesz, így kell a felsőtestet és a lábat is mellé edzeni, hogy /vicces/ jobban menjen a futás!

  De természetesen illik tiszteletben tartani mindenkit, aki lejár az edzőterembe és nem a TV előtt ül.

 48. @Gsnake: Nem stereotipizalni akartam. Tudom, hogy akik nem koca testepitok azok mennyi erot/idot fektetnek be az edzesuk felepitesebe es mellette az eszuket is hasznaljak. Mellesleg lattam mar spargazo body builderest is…

  Hoztam egy peldat akivel szemelyesen talalkoztam es megjegyeztem, hogy ennek igy semmi ertelmet nem latom, es a kozos oraval ra akartam neki mutatni, hogy milyen szinten siklik ki az edzese… utozongekent kicsit tanult azert belole: Tobb idot fektet a sokretusegbe es nem b@szogat a szaladgalasommal 🙂

  Szerintem barmilyen sportot uz az ember, fut, testet epit, sulyokat emel nem art ha edukalja magat az adott temaban, hogy a legnagyobb hasznot hozza ki a testmozgasabol es ne legyen egysiku a treningje, nem beszelve az esetleges serulesekrol.

 49. @HardPötty: kicsit magamra vettem amit írtál, mert balga módon sikerült hülyén fogalmaznom az előbb: “…gyúróst (értsd: testépítő)…”
  Természetesen a gyúrós nem az igazi testépítő szerintem se. Módosítom így: “…gyúróst (értsd: aki azt hiszi test építő, de sajnos nem)…”
  De ettől függetlenül a többit amit írtam ugyanúgy rámondják az igazi testépítőre is.

 50. @saihulud: Én meg egy csomó térdproblémás futót. Igen, ha valamit csinálsz 20 évig komolyan, valszeg alkalmazkodik hozzá a tested. Ugyanazt eléred 1/10 annyi idő alatt más úton is (mármint izomtömegben), de ha nem az a cél, akkor persze jó a saját testsúly is, főleg ha azt élvezed. Mondjuk ha az a cél, hogy 300 kilót emelgess, akkor persze nem.
  Szerintem az a vicces, hogy itt mindenki meg akarja mondani a másiknak, hogy mit csináljon, és főleg, hogy mit akarjon elérni. Mindeközben a lakosság negyede szimplán túlsúlyos, és a maradék nagy része is max a Tv távirányítóra edz.

 51. Ennyi:

  http://www.youtube.com/watch?v=5jhWOSoWhs8

  A videó arról szól, hogyan szerencsétlenkedik egy profi testépítő ALAP gyűrűgyakorlatokkal.

  Már leírták: a testépítők erősek. Nem szépek, nem esztétikusak( az a hülye aki ezt írta íratkozzon be egy alap művészet képzőbe)de erősek.

  A cél, minnél nagyobbra pumpálni az izmokat. Természetesen ez a használhatóság rovására megy.
  Az én célom is az a malaccal, hogy hízlaljam, nem derbin akarom indítani.

  El kell fogadni, ez is egy irány, jobb, mintha nem csinálna semmit.

  És most tegye fel a kezét aki óvodás korában nem fára mászott mászókázott, hanem a fullra pakolt homokozó vödrött emelgette szériába?

  Na ugye.

 52. @W. Teuton: ennyi? És ha azok alá a súlyok alá odatesszük a tornászt, amiket ő nap mint nap emel, mi lesz? Ez az érv kb olyan erős, mintha csinálnék egy videót, amiben egy olyan tornászt tanítanék biciklizni, aki életében nem látott biciklit, és azt mondanám, ez a bizonyíték arra, hogy a biciklizés komolyabb sport, mint a torna. (Tudom, ilyet nehezen találnék, de az elv a lényeg, olyan mozdulatok, amit az egyik gyerekkora óta folyamatosan gyakorol, a másik meg most lát először).

 53. A másik meg hogy ki ver le kit? Ki üt nagyobbat? Hát mi ez valami kümite ahol egy maradhat? Röhej.
  Főleg ha azt vesszük hogy addig lehet keménykedni amíg az első fegyver csövével szembe nem nézel.
  Aki azért sportol bármit hogy utána edzésen és versenyen kívül szájba vághasson mást és elmondhassa hogy ő a kemény… na az az én szememben nem ember. Persze értem én ha megvédi magát, de a kötekedés az gáz. Az ilyen ne hívja magát builderesnek, poweresnek, küzdő sportolónak, street workoutosnak vagy akárminek. Az ilyen egy nettó barom.

 54. @saihulud:
  Igazad van hogy a sajat testsulyos edzesek nagyszeru dolog, es iszonyat felkapott a youtube es facebook megosztasoknak hala, es ezzel exponencialisan az edzotermi edzes kevesbe nepszeru. nincs is semmi gond.

  Viszont ettol fuggetlenul lehetne kevesebb arroganciaval velemenyt formalni, nem csak fekete feherben nezni a dolgokat. A bejegyzes szerzoje kifejezetten szimpatikusan fogalmaz es all hozza, ellentetben veled.

 55. @W. Teuton: Kérnénk egy videót a te gyűrűgyakorlatodról. Kösz. Ja, és ha beszélnél angolul, akkor nem posztoltad volna:To achieve that in a session…I am impressed. (Segítek: Egy edzés alatt megcsinálta, le vagyok nyűgözve.)Egyébként a gyakorlat maga: gimi negyedikben a fiúk fele egész könnyedén meg tudta csinálni és semmi közünk nem volt (még) se a tornához, se a testépítéshez.

 56. @Dr_utcai_arcos: Videó nincs, hülyeségeket ne kérjél.

  Látom átment a lényeg miután végigolvastad (végigolvastad?) a kommmentemet. De legalább a videót megnézted és persze kiemeled azt a részt, ahol az edző nyilvánvalóan motívációs célból dícsér.

  Segítek: 7:40 – How difficult is that Alex?

  És mivel úgy látom az angollal nincs gondod, a válaszból leszűrheted a nagybetűs lényeget.
  Ha nem megy segítek.

  És most tedd fel magadnak a kérdést: Ha gimi negyedikben a fiúk fele KÖNNYEDÉN megtudta csinálni, akkor miért nem tudta KÖNNYEDÉN megcsinálni Mr. Pózmester?

 57. @Orltran: Értem amit mondasz lehet, hogy van benne igazság.

  Az én megközelítésem szerint a speciális mozdulatok (kéztartás) magából a gyakorlatból kevesebbet nyomnak a latban, mint az izmok összehangolt, helyes használata, amit a mai mainstream testépítés követői egyszerűen nem tudnak kivitelezni (persze van kivétel).

  Nem azt mondom, hogy ördögtől való a súlyzós edzés sőt, (gondolok itt a fegyencedzés ökörségeire), de valahogy azt látom,aki átesik a lónak a súlyzós oldalára ott funkcionalitás csökkenés lép fel.

  EZÉRT linkeltem ezt a videót. És ismétlem: inkább bodybuilding, mint fotelben csipsz zabálás!

 58. @W. Teuton: Valahol sejtettem, hogy nem lesz videó. Gondolom nem lenne annyi szalag a földön. Igen, sajnos elolvastam, és bele se merek gondolni, milyen lehet amikor dícsérsz… “El kell fogadni, ez is egy irány, jobb, mintha nem csinálna semmit.” Na b+…

 59. @Dr_utcai_arcos: Szóval sejtetted. . Már látom, hogy zsenivel van dolgom.
  Sejtem milyen kellemetlen lehet, amikor bemutatkozol valakinek.
  -Csá! Én vagyok Arcos!

 60. Messze ez volt a legérdekesebb és legértelmesebb “body-s” kommentfolyam, amit eddig láttam, este végigolvasom rendesen 🙂

Comments are closed.