Breaking: Arnold Schwarzenegger vegán lett

6
19
views

Arnold: “Lassan elhagyom a húst és elmondhatom, fantasztikusan érzem magam!”.

A kínai kormány behálózta a nagy testépítő bajnokot. Kampányukban arra buzdítják a kínai népet, hogy fogyasszanak kevesebb húst. A cél az, hogy Kínában csökkentsék a szívbetegségben és diabéteszben elhunytak számát. Ezen betegségekért úgy gondolják egyértelműen a húsfogyasztás a felelős. A kampány hitelességét pedig Arnold Schwarzenegger-el próbálták bebiztosítani, ám ezáltal kicsit ellentmondásba került Önmagával a testépítő legenda, aki az egész életét húsimádóként élte le és sikerihez nagyban hozzájárult az a töménytelen csirkemennyiség amit az edzések után felfalt. 

1ad55e_60123dd9efe74371b6ffc34f57780b32-mv2.jpg

Önmagában ezzel a kampánnyal nem is lenne semmi gond és Arnoldnak is szíve joga, így 70-hez közelítve, hogy mivel próbálja egészségi állapotát megtartani, de az alábbi kijelentését biztosan nem teheti majd ki a vitrinbe:

“Ha valaki azt mondja neked, hogy egyél sok húst ahhoz, hogy erős légy, ne higgy neki!”

– Arnold Schwarzenegger

De akár úgy is fogalmazhatott volna, hogy Hasta La Vista Csirkemell! 

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kínában a diabétesz és szívbetegségek terjedéséhez hozzájárul, hogy nem nagyon mozognak, a sport az nem egy bevett szabadidős tevékenység, rengeteget esznek és mivel egykepolitika van, semmit se sajnálnak az egyetlen gyereküktől. Ezért aztán a gyerekkori kövérség rendkívül elterjedt. Kiskoruktól étteremben esznek a gyerekek a szüleikkel. Nem mindig elegáns étteremre kell gondolni, hanem mondjuk utcai kifőzdékre. És minden kínai ételt telenyomnak nátrium-glutamáttal, mert ettől lesznek finomak. Gyakorlatilag úgy adagolják a glutamátot, hogy rossz nézni. Egy tál levesben vagy főételben egy teáskanálnyi simán van. Ez oda is basz a szívnek meg az érrendszernek.

  Szénhidrátfogyasztásuk is nagyon magas. Rizs, tészta. Főleg a finomított lisztekből készült tészták veszélyesek, nulla rosttartalom, csak szénhidrát.

  Húst is sokkal többet esznek, mint egy átlag magyar. Sertés mellett szárnyasok (csirke, kacsa, liba), meg rengeteg marhahús és birkahús. Eszik a sertés, szárnyasok bőrét is, ami tele van koleszterinnel. Ehhez jönnek a halak és tenger gyümölcsei. Az osztriga olajban sütve, kagylók, rákok mind tele vannak koleszterinnel.
  Akár minden étkezéshez is esznek tojást, ami megint csak koleszterin. Magyarországon meg heti 3-nál több tojásra már azt mondják, hogy egészségtelen. Bárvez is folyton változik.
  Kínaiak rengeteg olajban sült ételt esznek, de nem 160 fokos olajban sütnek, mint a magyarok, hanem felhevítik több száz fokra. Ettől lesz jó rákkeltő, dioxinos. A kínai sütőolajok eleve nagyon szennyezettek, folyamatosan vannak botrányok, hogy milyen újrafelhasznált, csatornából lefölözött olajakat gyártanak és adnak el.

  Ami pozitív, hogy sok levélzöldséget is esznek. De azokat meg agyonpermetezik olyan rovarirtókkal, amiket civilizált országokban már betiltottak.

  A kínai gyerekeket egész gyerekkorukban tejporral tömik. Azt hiszik, hogy a nyugati ember azért okos, szép és magas, mert tejport zabál gyerekkorában. A tejporkereskedelem hatalmas biznisz Kínában, lépten-nyomon reklámozzák szőke, kék szemű, “jó tanuló, jó sportoló” fehér gyerekekkel.
  A tej hagyományosan nem volt elterjedt Kínában, ezek a tejporok meg nem jó minőségű tejsavófehérjét jelentenek, hanem egyszerűen a teljes tejet porítják, benne a rengeteg tejcukor, ami a tej-szárazanyag nagy részét kiteszi. Ez aztán bélbetegségeket okoz az ázsiai gyerekeknél. Meg néha felütik a gyártók a tejporokat mindenféle műanyag-oldószerekkel, színezékekkel. Aztán pár száz csecsemő belehal a vesekárosodásba, a kinevezett bűnbakokat kivégzik és megy minden ugyanígy tovább.

  Schwarzenegger akármit mondhat, ő már bezsebelte a húsevéssel felpakolt izomzatot. 70 évesen már lehet vegán.
  A kínai táplálkozásnak, életmódnak meg mint leírtam, csak egyik és messze nem a legnagyobb problémája a magas húsfogyasztás.

 2. A kínai kommunista kormány már csinált pár olyan hisztikampányt a múltban, aminek összességében alig százmillió halálos áldozata volt. Biztos ezútral is técedhetetlennek hiszik magukat.

 3. Arnold is hülye. Pénzért idióta lett és étkezési zavart propagál..

 4. Eddig úgy tudtam, hogy a diabétesz elsősorban a túlzott szénhidrát-bevitellel függ össze.

 5. Nostehát. Igen, teljesen igaz, hogy a húsevés csak egy a sok probléma közül, ami a kínaiak étkezését érinti, és talán nem is a legsúlyosabb. Az is teljesen jogos, hogy egyesek fölháborodnak azon, hogy maga Arnold állít ilyeneket, hogy húst enni nem szükséges az izomtömeg növeléshez.

  Én inkább egy másik szögből vizsgálnám meg a témát. Arnold alapvetően nem mond hülyeséget, csak nem fejti ki eléggé. Azt, hogy nem kell hús az izomhoz, nem úgy kell érteni, hogy ugyanazt kell enni mint eddig, csak hús nélkül. Nem. Arra kell gondolni, hogy növényi fehérjékből fedezzük a szükségleteinket(babfélék, lencsefélék, szója, egyéb hüvelyesek, magvak, zabpehely és egyéb gabonák), mégpedig komplettálással, ami azt jelenti, hogy a hiányos aminosavprofilú növényeket úgy párosítjuk össze, hogy komplett fehérjét alkossanak. Ez bonyolultan hangzik, a valóságban viszont nem kell vele törődni. Egy vegán étrend mellett ugyanis nem tudsz úgy kajálni, hogy ne vigyél be minden aminosavat különböző növényekből, mert úgyis 10-15 félét fogsz enni egy nap alsó hangon. A másik dolog a biológiai érték, ami átlag 20%-ban alacsonyabb a növényi fehérjéknél. Ennek viszont a tapasztalatok szerint semmiféle gyakorlati jelentősége nincs, vannak vegán testépítők(google -> vegan mr universe), erőemelők, súlyemelők, erősemberek, tornászok, maratonfutók, biciklisek, küzdősportolók, és még sorolhatnám. Sőt, a római gladiátorok sem kaptak semmiféle állati eredetű kaját, helyette gabonákkal és hüvelyesekkel tömték őket, mégsem arról voltak híresek, hogy nincs rajtuk izom. Patrick Baboumian is vegán, aki Németország legerősebb embere, lengősúlyban pedig világrekordot tart. Aki mégis ezzel a -20% BV értékkel van beszarva, az csak simán egyen 20%-al több fehérjét, mint alapból. Itt megjegyzendő: semmiféle tudományos kutatás nem támasztja alá, hogy napi 2g/tskg fehérje a minimum, a valóságban napi 80-120g fehérje a legtöbb embernek bőven elég az izomépítéshez. Ennek ellenére persze simán meg lehet enni vegán módon is 200g+ fehérjét naponta, csak épp nincs értelme. Mármint naturálban.

  A másik dolog: rengeteg kutatás van a hús egészségre gyakorolt káros hatásairól, viszont ezeket az emberek ignorálják általában, és keresnek mindenféle hús és tejipar által finanszírozott kamukutatást ellenérvnek, így ezzel most nem szeretnék foglalkozni. Inkább térjünk rá arra, milyen hatással van a húsevés rajtunk kívül minden másra. A világ összes metántermelésének több mint a fele TEHÉNFING. Nem vicc. A legnagyobb dolog, amit a globális felmelegedés ellen tehetsz, az az, hogy nem eszel több marhahúst. Egy kilogram hús előállításához több, mint 3000 liter vízre van szükség átlagosan. Ez úgy jön ki, hogy ugye a takarmánynövényeket nem árt locsolni, meg ilyenek. Bődületes mennyiségű ivóvizet pazarlunk el erre. Egyes idióták arra ösztönöznek, hogy zuhanyozzunk 1 perc alatt, meg ne mosogassunk folyóvízzel, miközben a húsevés abbahagyásával ennél sokkal több vizet megspórolhatunk. Térjünk vissza a takarmánynövényekhez. Az erdőirtás legnagyobb részéért szintén ezek tehetőek felelőssé. A világ szója és gabonatermelésének kb két harmada megy el állati takarmánynak. Ha ezt nem az állatok ennék meg, akkor a már meglévő gabonamezők képesek lennének a világ teljes lakosságát eltartani, és az erdőirtás is lényegesen csökkenne, ami manapság nem olyan kis dolog.

  De nem, ez nem valósulhat meg. Nem azért, mert szükségünk van rá, mivel minden szükséges tápanyag fedezhető növényi forrásból, és ezzel szemben soha nem készült semmiféle tudományos cáfolat. Nem azért, mert nincs más kajánk, mivel a globalizált kereskedelemnek hála ma már minden éghajlaton elérhető az év minden szakában mindenféle növény. Kizárólag azért, mert megszoktuk, mert hagyomány, és mert szeretjük az ízét.

  Csak ugye itt kéne egy kicsit mérlegelni a dolgokat. Ez a sok ÓTVAR amit a hús, tej, és tojásipar okoz, tényleg megéri abból az egyetlen okból kifolyólag, hogy szeretjük az állati termékek ízét? Szerintem nem. Sőt, tovább megyek: ha semmi szükségünk húsevésre, csak profitálhatunk az abbahagyásából, de mi mégsem tesszük, és folytatjuk a “haszon”állatok milliárdjainak brutális kegyetlenséggel való megkínzásának és lemészárlásának pénzzel való támogatását, nem vagyunk-e kurva szar emberek?

Comments are closed.