Építs klasszikus fizikumot, mint Steve Reeves!

38
214
views

A Joe Weider szerint minden idők legnagyobb testépítőjének tartott Steve Reeves volt a klasszikus fizikum építés ideáljának tökéletes megtestesítője. Heroikus, V-szerű alakja azonban korántsem a véletlennek volt köszönhető. Bár nyilvánvaló, hogy kivételes genetikával rendelkezett (már 16 évesen rendkívüli hátizomnak örvendett), formáját tudatosan hozta létre. Edzéstervét úgy alakította, hogy ikonikus alakja megszülethessen és példaként szolgáljon a jövő nemzedékei számára. Ennek érdekében szokatlan húzásokat hajtott végre a gyakorlatai kiválasztásakor. Bizonyos izmai esetében kifejezetten arra törekedett, hogy ne eddze fel őket túlságosan. Így jobban ki tudta emelni azon testrészeit, melyeket fontosabbnak tartott.

klasszikusfizikum.jpg

Reeves teljes test edzéseket végzett, mint nagyjából mindenki az anabolikus szteroidok megjelenése előtt. Ez a módszer tökéletes azok számára, akik klasszikus fizikumot építenek, ugyanis sokkal könnyebb elérni vele a kívánt arányosságot – egy mítoszokba illő, hősi testalkatot. Reeves az edzéseit hétfő reggel, szerda este és szombat reggel végezte. Így a lehető legtöbb ideje jutott pihenésre két tréning között. Reeves magas állóképességéről tesz tanúbizonyságot, hogy kedvenc edzésterve 36(!) sorozatot tartalmazott. Ez egy rendkívül hosszú edzést jelentett. Egyszerűbb edzéstervei is voltak, amiket hasonló logikával épített fel, mint a szokásos rutinját. Ezeket általában kezdőknek ajánlotta. Nézzük, hogyan épül fel egy Steve Reeves-féle, kizárólag a legfontosabb gyakorlatokat tartalmazó, minden másnapon alkalmazandó, klasszikus fizikum építő, teljes test edzés!

Ismétlésszám: 8-12

Steve Reeves szerint a súlyemelésben egyik véglet sem követendő. Ha az ember túl nagy súlyokkal, alacsony ismétlésszámmal edz, akkor szert tehet némi izomra, de nem fog elég zsírt elégetni. Ha pedig kis súllyal, magas ismétlésszámmal dolgozik, az izmai nem fognak nőni. Éppen ezért az arany középutat tartotta a legjobbnak, ami a 8-12-es ismétlésszámú sorozatokat jelenti. Legtöbbször bukásig hajtotta magát, de nem minden esetben.

0. Kettlebell lendítés (bemelegítés)

A kettlebell nem egy új találmány, Steve Reeves is használta. Bemelegítéshez kiváló gyakorlat a vele történő lendítés. A lényeg, hogy ne vállból dolgozzunk közben! Az eszköz helyettesíthető kézi súlyzóval.

1. Nyak mögül nyomás állva

Reeves hitt abban, hogy a felsőtesttel érdemes kezdeni az edzéseket és az alsótesttel jobb befejezni azokat. Így nem kell a gravitáció ellen dolgozva visszahajtani a vért a combokból és a fenékből a felsőtestbe. Így nagyobb teljesítményre lehetünk képesek a karjainkkal.

Ha pedig felülről lefelé haladunk, az első a vállunk. Egy klasszikus fizikum építő számára egyébként is ez a legfontosabb testrész, hiszen a széles váll a v-alak legfontosabb ismertetője. Ennek kialakítására a régiek pedig a nyak mögül nyomásra esküdtek, melyet Reeves széles fogással, állva gyakorolt.

alapgyakorlatok.jpg

Igazi retro gyakorlat – sokan tartanak is tőle

2. Fekvenyomás ferde padon, kézi súlyzóval

Steve Reeves a sok ferde pados fekvenyomásnak köszönhette széles mellizmait, melyeknek felső régiója igencsak telt volt. Reeves a ferde padon kivitelezett gyakorlatot sokkal fontosabbnak tartotta, mint az egyenes padon végzett társát. Vallotta, hogy végleges formáját a kézi súlyzós változattal érte el, amit különösen szeretett csinálni. Ennek rengeteg előnye van, például, hogy nagyobb a mozgástartománya, a stabilizáló izmainkat jobban igénybe veszi és a két oldalunk egyformán fejlődik tőle.

ferdepadks.jpg

Steve Reeves nagy súlyokat használt

3. Nyak mögé húzódzkodás

Steve Reeves már csak tudta, hogyan érdemes feledzenie a széles hátizmát, hiszen ez volt a legerősebb testrésze. Edzésterveiben gyakran előfordul a nyak mögé húzódzkodás, melynek nagy előnye, hogy széles fogással történik. Reeves úgy gondolta, ha szélesek akarunk lenni, minél szélesebb fogásokkal érdemes dolgoznunk. A felső fogás az alkar feledzésére is félelmetesen alkalmas.

nyakmogehuzas.jpg

Ez itt nyak mögé húzás, de a nyak mögé húzódzkodást is hasonlóképpen kell végezni

4. Bicepsz hajlítás ferde padon

Miután a húzódzkodások során kellőképpen bemelegedett a bicepszünk, sort keríthetünk rá. A ferde padon történő bicepsz hajlítás Steve Reeves kedvenc bicepsz gyakorlata volt. Azért szerette, mert nem tudott csalni a kivitelezése közben. A pozíció előnye, hogy a lehető legjobban nyújtja a bicepszet, aminek elsősorban a hosszú fejét célozza. Ez a kar külső felén van. Feledzése teszi teltté az egész bicepsz megjelenését. Végig előre fordított tenyérrel, két kézzel kell csinálni. Minden szakember egyetért abban, hogy a ferde pados bicepsz hajlítás hatékonyságát tekintve az összes többi bicepsz gyakorlat fölött áll.

reevesferdepadbicepsz.jpg

Reeves szerint ezzel az egy gyakorlattal páratlan bicepszet lehet építeni

5. Francia nyomás kézi súlyzóval

Manapság nem is használják ezt az elnevezést, de tulajdonképpen fej fölötti tricepsz nyújtást jelent, amit alapértelmezett helyzetben állva végeztek. Elsősorban a tricepsz oldalsó fejét célozza, ami szemből a leglátványosabb a három közül. Ennek feledzéséhez elvileg nincs is nagy szükség sok összetett nyomás (pl. szűknyomás, vagy tolódzkodás) alkalmazására – elég ez a gyakorlat is. Reeves tricepszének formája egyértelműen sok tricepsz nyújtás eredménye. A tricepszet ilyen módon tudjuk a legjobban megnyújtani.

franciakezisulyzo.jpg

A gyakorlat állva végezve a felsőtestet is nyújtja

6. Guggolás-áthúzás szuperszett

Ha van valami, ami a legfőbb ismertetőjegye Steve Reeves edzéseinek, az a végükön végzett, ősi testépítő alapokon nyugvó guggolás-áthúzás szuperszett. Ebből légző változatot is csinált, amely során kis súllyal, a légzése tempójában feszített, illetve engedett ki. A párosítás gyakorlatilag a deréktájék oda-vissza történő megmozgatását teszi lehetővé.

Reeves mindig az edzései végére hagyta a lábgyakorlatokat, hogy azok ne vegyék el az erőt a felsőtest gyakorlataitól. Inkább az elülső combizmával törődött. A hátsóra kevésbé fektetett hangsúlyt. Ehhez a hack guggolás a legmegfelelőbb gyakorlat, ami főként a combfeszítőt célozza a súlypont hát mögé helyezésével. Reeves kísérletezett először a mozdulattal egy speciális, általa fejlesztett öv segítségével. A gyakorlatot enélkül is lehet kivitelezni a rúd hát mögött tartásával.

reeveshack.jpg

Reeves-féle hack guggolás

Reeves sokat próbálkozott a hasprés-jellegű áthúzás különböző fajtáival. Hitt abban, hogy az alkalmazásukkal vékonyabban tudja tartani a derekát, ami ugyanolyan fontos a V-alak eléréséhez, mint a széles váll, vagy a széles hátizom birtoklása. Hasra nagyon ritkán edzett. Az áthúzás egyébként tekinthető egy izolált széles hátizom gyakorlatnak (talán ennek volt köszönhető az a kivételes hát?), illetve egy mellizomnyújtó mozdulatnak is. Egy vérbeli összetett gyakorlat, ami mindenféleképpen nagyon hasznos! Reeves szerint a lejtős padon, rúddal, egyenes karral kivitelezett változat a leghatékonyabb, ugyanis ennél a lehető legnagyobb mozgástartományban vannak megdolgoztatva az izmaink.

athuzasfp.jpg

Áthúzás rúddal, lejtős padon

7. Vádli nyújtás rúddal

Reevesnek figyelemreméltó vádlijai is voltak, de ez annyira nem is különleges, hiszen a klasszikus fizikum építés korában alapkövetelmény volt, hogy a nyak, a kar és a vádli azonos vastagságú legyen. Ehhez pedig szükség volt vádli nyújtások végzésére, melyeknek klasszikus, szabad súlyos változata a vállon tartott rúddal történő vádli nyújtás.
 
Az edzést minden második nap érdemes csinálni, heti 3 alkalommal. Ha az előírtnál több ismétlés megy, legközelebbi növelni kell súlyt.

38 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Mindig azt hittem, hogy Arnold volt a világ legnagyobb testépítője.

 2. @Tomi from Space:

  Képzeld el Steve Reevest úgy, hogy annyi szteroidot zabál, mint a Svájcinéger!
  Ugyanis Reeves idejében a szteroidok még nem voltak ismertek.
  Svájcinéger viszont bevallottan tolta a kokszot, és elismerem, azzal sem könnyű, de mégis csak csalás bizonyos szinten.

  A másik.
  A nyak mögüli nyomást ma már kifejezetten ellenjavallt, ugyanis nagyon gyorsan hazavágja a rotátorköpenyt.
  Mivel a váll ilyenkor totálisan természetellenesen mozog, így a hatalmas terhelés miatt túlzottan megnyúlnak a köpeny inai, ami komoly fájdalommal jár néhány év múlva.

  A nyak mögüli nyomást kiválóan helyettesíti a fejtetőre-, illetve az áll alá engedés.
  És ebben az esetben nem sérül a rotátor.

  Ennyi.

 3. Nagyon durva kontraszt a mostani testépítőkhöz képest. Ő még teljesen rendben volt.
  Most a szteroidoktól és a HGH-tól nagy has és ormótlan az izomzat.

 4. @Látens Inszinuáció: Reeves akkor sem élt volna a szteroidokkal, ha a rendelkezésére állnak. Élete végéig nagyon ellene volt a dolognak. Az ő eredményeinek pont az a szépsége, hogy természetesen érte el őket.

  A nyak mögül nyomás, akárcsak a nyak mögé húzódzkodás valóban nem a legkíméletesebb gyakorlat. Nagyon rugalmas vállakkal kell hozzájuk rendelkezni. Inkább javaslom az előre történő változatát mindkettőnek. A cikkbe azért kerültek eredeti formájukban, mert így hiteles.

 5. Ez a gyakorlatsor nem modern és nem is válna be a legtöbb embernél… A legfontosabb: mindenkinek személyre szabott edzésterv kell, mert különböző genetikával vagyunk megáldva!

 6. @Brix: Az ember genetikája azóta sem változott, Steve Reeves pedig a mai napig legjobbnak számító naturál testet építette fel teljes test edzés logikájával. Az, hogy ez az edzésterv nem modern, nem szól ellene, sőt! Egy olyan korból származik, melyben a mai naturál testépítőket megszégyenítő eredményeket értek el a sport zászlóvivői.

 7. Számomra még mindig nevetséges, hogy valakinek az az élete, hogy izmokat növesszen magára (amiket aztán nem használ semmire, csak a további izmok növesztéséhez mozgatja őket 🙂 Egyszerűen nem látom a dologban az értelmet. Tudom, akkor mit keresek itt, hát főoldalas volt a poszt, ilyenkor fű-fa összegyűlik az ilyen kis hobbiblogokba :)))))

 8. @para_noir: Számomra meg az nevetséges, hogy valakinek az az élete, hogy iszik, bagózik, drogozik, egészségtelen kajákat zabál és nem mozog semmit, csak a tévé/szgép előtt punnyad.

  Egyszerűen nem látom a dologban az értelmet 🙂

 9. @Chessterfield: egyetértek, abban én sem látom az értelmet. Én speciel nem bagózom, nem drogozom, max 2 sört iszom meg egyszerre, és rendszeresen sportolok.

 10. @para_noir: Természetesen soha nem vallják be (hazudoznak össze-vissza) de a nők döntő többségének ez a testalkat bejön. Akár szteroiddal akár natrurál érted el.

  “Túl izmos vagy” – ilyet nő még soha nem mondott.

  (Olyat persze igen, hogy: “ő már túl izmos, de te még pont rendben vagy”)

  Egy szó mint száz, ez a tevékenység arra jó, hogy háremet tarts.

 11. @para_noir: A testépítésre lehet művészetként is tekinteni, valahogy úgy, mint a szobrászatra, csak itt az alapanyag nem agyag, kő, vagy bronz, hanem az emberi test.

  Továbbá a súlyzókkal szerzett izmok igencsak funkcionálisak. Erősítésre mindennél alkalmasabbak. Egy harcművész tíz évnyi fekvőtámaszozással sem fog szert tenni olyan tolóerőre, mint egy testépítő három hónapnyi progresszív fekvenyomással. Ez jól jöhet önvédelemnél, munka során, vagy mikor a gyerkőcöt kell egész nap az égbe emelgetni. 😉

 12. @para_noir: Az osszes hobbira rapaszirozhato az, amit irtal. Az osszes hobbiban vannak olyanok, akiknek az adott tevekenyseg valik az eleteve. “Szamomra teljesen erthetetlen, amikor egy fotos milliokat kolt objektivekre, nekem is van fenykepezogepem, van rajta zoom is, optikai, annyi boven eleg,” “Szamomra teljesen ertelmetlen, amikro valaki 10-15 kilometereket fut naponnta, csak azert(!), hogy utana le tudjon futni egy maratont.” stb.

 13. A gyerkőcöt előbb meg kéne csinálni. Ahhoz pedig ezeknek az izomgyurkáknak még az átlagférfinél is kevesebb tehetségük van. Ez persze igazából evolúciós szerencse, mert azoknak a nőknek a genetikáját, akik az ilyenekre buknak, továbbörökíteni komoly hátrány lenne a populációra nézve. Szóval ez az egész testépítés végső soron nagyon hasznos az emberiség fennmaradása szempontjából.

 14. @Fikkentáger: A nők evolúciós szempontból azokat választják, akik meg tudják védeni őket. Ajánlott irodalom Csányi Vilmos Humánetológia című könyve.

  További ellenérvek arra, amit mondtál:
  – több izom = több kalóriaégetés = kevesebb testzsír = magasabb tesztoszteronszint = jobb egészségi állapot, jobb nemzőképesség
  – sport = jobb egészségi állapot
  – az atletikus külső kitartó jellemet, több akaraterőt sugall
  – az izmos, esztétikus külső nem jelent egyet a gorilla kinézettel (gyanítom, utóbbira céloztál)
  – a szteroidok használata valóban nem tesz jót a golyóknak, de pont Steve Reeves kapcsán indokolatlan ezt emlegetned

 15. @Látens Inszinuáció: Alapvetően ma sincs baj a nyak mögül nyomással, ha ésszel csinálják, azaz mobilizálják a vállízületet, fokozatosan terhelik és odafigyelnek a nyújtásra, a baj az, ha a többség csak ész nélkül nekiugrik. Kezdőknél mindenképpen a legjobb választás a gép.

 16. @para_noir: neki volt életcélja, neked van? Amúgy baromi jól megélt belőle és valószinűleg még a csajoknál is sikeres volt. Ez szerinted nevetséges? Mesélj, mit kellett volna máshogy csinálnia?

 17. @FullBodyTraining: talááán rendben (és amúgy a hozzáállása, melója alapján elismerem Steve bácsit), de valahogy mégsem lett gyereke szegénynek. Talán mert ideje nem volt rá.

  Ja, és a megboldogult nagyapán világéletében egy hajlott hátú, gebe (de vasúti vagongyári fizikai munkás három műszakan), göthös ember volt, Reevesnél pont 24 nappal volt csak fiatalabb, de valahogy mégis túlélte nyolc évvel…

 18. Vállból nyomás nekem pont fordított a helyzet, 70-80 kg-val megy a 4×8 előtte, az elölről nyomást csak ritkán a másirányú terhelés miatt szoktam beiktatni, így 40kg a max és nem esik jól mert érzem hogy összenyomja a mellkasom vagy szívemet.a mozdulat. A nyakból nyomásnál a bemelegítés hiánya büntet, az tény.

 19. @Void Bunkoid: Olaszországban él egy hölgy, aki a lányának vallja magát. Hivatalosan nincs elismerve, hogy tényleg a leszármazottja lenne. Én is kutattam amúgy, miért nem vállalt gyereket egyik feleségével sem, de nem találtam választ…

  74 évesen hagyott itt minket. Tudtommal elég jó egészségi állapotnak örvendett. Valami rövidebb betegség után épp készült visszatérni az edzéseihez, mikor egy vérrög végzett vele.

  Amit ehhez az egészhez hozzátennék: nem csak az számít, hogy meddig élünk, hanem az is, hogy hogyan! Lehet, ha eljön valakinek az ideje, nincs semmi, amivel elodázhatná a végzetét, de nem mindegy, hogy az addig tartó utat hogy teszi meg – egészségben, jó erőben, vagy másképp.

  Függetlenül attól, hogy Steve Reeves-nek volt-e gyereke, vagy sem, az edzésnek önmagában biztos nincs köze ahhoz, hogy valaki nem tud, vagy nem akar gyereket nemzeni. A szteroidnak lehet köze hozzá.

 20. @Robur: Steve Reeves soha nem rendelkezett mutáns kinézettel. Kifejezetten természetes vonalai voltak.

  A haláláig harcolt a szteroidok használata ellen. Mindenhol, mindig indulatosan nyilatkozott velük szemben. 1946 és 1950 között versenyzett. A szteroidok 1958-ban jelentek meg a testépítésben és még jó pár évig elég nehezen elérhetőek voltak. Ő ilyenkor már filmekben színészkedett, melyekhez még le is épített az izomzatából, hogy atletikusabbnak tűnjön. Ekkortájt már csak összesen egy hónapot edzett egész évben – tavasszal. Miért, milyen okból nyúlt volna szteroidokhoz?

  Mire alapozod, amit mondasz? Van valami hiteles forrás, amire hivatkozni tudsz? Én jó pár éve kutatom az életét és nem tudok ilyesmiről.

  Ajánlom egy cikkemet ezzel kapcsolatban: fullbodytraining.blogspot.hu/2016/07/natural-vs-szteroid-izom.html

 21. @weasel: Hát barátom, azok a nők, akiknek ennyi kell, akkor sem kellenének, ha fizetnének érte.
  Volt szerencsém tapasztalni néhányszor a kigyúrt csávókra bukó hölgyek intelligenciáját és egyéb kvalitásait… menekülőre fogtam a dolgot mindig. OK, nyilván itt is vannak kivételek.

  De szerencsére nem is igaz egészen, amit írtál, meglepően sok “előnytelen” külsejű férfinak van tök kedves, vonzó nője – és ez tök jó.
  Inkább úgy lehetne megfogalmazni a dolgot,. hogy ahogy megyünk lefelé színvonalban a hölgyek között, úgy lesz egyre gyakrabban elsődleges szempont körükben a kigyúrt alkat.

  Hogy valami konstruktívabbat is hozzászóljak: én érteni vélem Para_Noir mondandóját: sztem ő azzal nincs kibékülve, hogy _CSAK_ az izmok léte miatt gyúrjon valaki. Az esetek többségében – amennyire látom – ez nincs is így, a legtöbb testépítő egyszerűen szereti magát az edzést, a mozgást, a kihívást – szóval ezek jó dolgok. És több izommal nyilván polcot is jobban fel tud szerelni az ember, ami viszont MINDEN NŐNEK bejön. 😉 😀

 22. @FullBodyTraining:
  Egy body magazin 1938-ban említést tesz már szteroidokról(en.wikipedia.org/wiki/Anabolic_steroid), szóval az hogy Reeves nem férhetett hozzá nem igaz.
  Sergio Oliva is megemlíti, hogy Reeves doppingolt, valahol azt olvastam, hogy Reg Park is tett ilyen említést.
  nattyornot.com/steroids-used-golden-era-bodybuilding/ .
  De mások szerint is tolta: http://www.evolutionary.org/steve-reeves-steroid-cycle/.
  Amúgy a kinézete alapján egyértelmű, hogy ez nem lehet naturál, még ha nem is mutáns.

 23. @Fikkentáger: nem tudom milyen gyúrós arcokat ismersz, de én egyetemen is lejártam konditerembe, ott programozók, jogászok, orvosi egyetemisták, közgázosok, vegyészek, biológusok nyúzták a vasakat. Érdekes módon rájuk is buktak a lányok (az értelmes és a buta lányok is, ilyenek a nők). Nem mondom, hogy sose állatkodtunk, de hát ki kellett engedni a gőzt. Aki huszonéves korában nem hozza ki magából a maximumot szellemileg és testileg, az szerintem igénytelen. 35 felett meg megindul a leépülés, akkor már késő megbánni.

  @Fotelrocker: “ahogy megyünk lefelé színvonalban a hölgyek között, úgy lesz egyre gyakrabban elsődleges szempont körükben a kigyúrt alkat.”

  A nőknek van egy olyan perverz, eltévedt része, akik direkt nem a sportos és értelmes srácokat keresik, hanem a nyomikat, mert azt hiszik, hogy akinek a külseje igénytelen, az mekkora meg nem értett tudós zseni, egyéniség, lánglelkű költő, a lélek mélységeit kutató filozófus. Sajnos ez a legritkább esetben van csak így.
  Amikor egyetem mellett gyúrtam, akkor a konditerembe járó ismerőseim mind nagyon képzett, művelt, vidám fiatalok voltak. Igen, a buta lányok is buktak rájuk, őket gyorsan le is varrták mindkét fél legnagyobb megelégedésére.

 24. @Robur: Valóban léteztek már szteroidok 1938-ban, de nincs bizonyíték a használatukra a testépítők körében. Maga a sport nem volt olyan szinten, hogy igényelte volna. 1958-ben kezdtek begyűrűzni, de ezt a testépítők fizikumának változásán is nagyon észre lehet venni.

  Sergio Oliva sok légből kapott hülyeséget beszélt. Ismerem az idézetet tőle. Ezzel próbálta kicsinyíteni a jelentőségét annak, hogy ő élt ilyen szerekkel. Profi karrierjét két évtized választotta el Reeves-étől. Nem rendelkezett semmiféle bennfentes információval róla. Ez a szöveg egy nagy blabla.

  Az Evolutionary.org cikke pedig annyira komolytalan és nevetséges, hogy nem is szeretnék külön foglalkozni vele.

  Reeves kinézete alapján egyébként egyáltalán nem egyértelmű, hogy nem lehetett naturál. Nem voltak gömbölyded vállai, nem voltak hatalma csuklyás izmai, nem volt extrém szárazsága extrém izomtömeggel párosítva. Brutális széles hátizmai voltak és rendkívül keskeny derékkal rendelkezett, ami genetikai adottságnak és a hasizomgyakorlatok kerülésének volt köszönhető. Utóbbi már önmagában emberfeletti külsőt kölcsönzött neki.

 25. @FullBodyTraining: Reg Park 51-ben lett először Mr. Universe. Ő róla azt hiszem köztudott, hogy cuccolt rendesen. Tehát az, hogy Reeves nem használhatott szteroidokat szerintem erősen légből kapott. Biztos vagyok benne, hogy ha akart hozzájutott. Az meg, hogy ki mit állít valóban problémás. Sergio is beszélhetett hülyeségeket, meg Reeves is, sőt Schwarzi is állította egy időben, hogy nem szed cuccokat. Az, hogy ki mit állít magáról erősen megkérdőjelezhető. Az tény viszont így nehéz igazságot tenni. Reeves-re ránézve valahogy nem naturál testépítő képe dereng fel. Nem akkora mint a későbbiek de így is elég nagy. Még leszálkásítva is. Hogy extrém genetikával elérhető-e? Nem tudom. Viszont ha megnézem a mai naturálokat nem nagyok látok köztük ilyet. Ez sem a natur koncepciót erősíti.

 26. @Robur: Reg Park később használt szteroidot, mert ő még 1970-ben is versenyzett. Hasonlítsd is össze, mekkora volt 1951-ben és mekkora volt 1970-ben – majdnem akkora, mint Svarci.

  Steve Reeves egy tisztességes úriember volt egész életében. Nem értem, miért ad kielégülést az emlékének besározása. Csak azért, mert jól nézett ki? Ez már elég ahhoz, hogy meghazudtoljuk és tényként kezeljük (hirdessük!), hogy lőtte magát? Ez komoly felelőtlenség szerintem. Többször kijelentette, hogy köze nem volt szteroidokhoz. Ha mélyebben megismered, nem az lesz az első, amit feltételezni kezdesz róla, hogy össze-vissza hazudozott. Én nagyon meglepődnék ha nem nekem lenne igazam ezzel kapcsolatban. De nem csak az attitűdje enged következtetéseket tenni, hanem – mint fentebb írtam – a tettei is. Ajánlom neked Arnold Schwarzeneggernek írt nyílt levelét:
  youtu.be/kf9ZB9oNpd0

  Ami pedig a kinézetét illeti: az akkori testépítő bajnokok mind lenyomták volna bármelyik mai naturál testépítőt. Ez azért volt, mert ők naturál létükre nem szteroidos óriásoknak való osztott edzéseket, hanem évtizedek alatt kifejlődött teljes test edzés terveket követtek. Jobb ételeket is ettek (amik táplálóak voltak akkoriban, nem volt bennük annyi méreg, stb.). A naturál testépítés akkor élte a virágkorát. Akkor a legjobbak mind naturálok voltak. Ez nem azt jelenti, hogy nem használtak volna szteroidot, ha rendelkezésükre állt volna, mert biztos lettek volna, akik igen, de nem volt rá lehetőségük. A másik ok, amiért nagyobbnak látjuk őket a mai naturál versenyzőknél, hogy nem volt kritérium a nagy versenyeken az extrém szálkásság. 5% helyett 10% körüli testzsírral rendelkeztek, ami nagyobb izomtömegek birtoklását tette lehetővé. Ők naturálban, ruhában is úgy néztek ki, mint az igazi testépítők.

 27. @Robur:
  “Amúgy a kinézete alapján egyértelmű, hogy ez nem lehet naturál, még ha nem is mutáns. “

  Fogalmam sincs hasznalt-e szteroidokat vagy sem, nem is erdekel, de fel nem fogom natural ez miert is lenne elerhetetlen izomzat.

 28. @FullBodyTraining: Nem értem miféle besározásról beszélsz. Kinézete alapján én nem érzem, hogy naturál lenne. Ennyi. Akkoriban jobb ételek voltak? Hát nem tudom. De az biztos, hogy olyan táplálék kiegészítők nem állhattak rendelkezésére mint mai naturáloknak. Az akkori naturálok jobbak lettek volna a maiaknál? Érdekes állítás. Akikről elhiszem, hogy naturál volt az Eugene Sandow és társai. De tudod mit? Ha ennyire ragaszkodsz hozzál legyen neked. Naturál volt.

 29. @Robur: Tiszteletben tartom a véleményedet, de ha valaki tényként közöl valamit a cikkem hozzászólásaiban („Steve Reeves is használt szteroidokat. Hagyjuk már a meséket.”), ami alapvetően kérdőjelezi meg az írás létjogosultságát (mint naturál testépítőknek való edzéstervet), úgy érzem, vitába kell szállnom vele.

  Ha úgy érzed, nagyon ragaszkodom az álláspontomhoz, elismerem, igazad van. Fontosnak tartom, hogy mi terjeng vele kapcsolatban, mert a munkám nagy részét rá alapozom. Kapcsolatban vagyok olyan emberekkel, akik személyesen ismerték őt és nevetségesnek veszik az őt érő hasonló vádakat. Ha tehetem, igyekszem megvédeni.

  A táplálékkiegészítőkről: nem vagyok ellenségük, én is használok párat (vitaminok, kollagén), de szerintem túl nagy jelentőséget tulajdonítanak nekik. Nincs az a fehérje, ami ütne egy pár tojást, vagy egy jó cottage cheese-t. De vissza is térhetünk a korábbi témához: ha megnézzük a ’40-es, ’50-es évek testépítőit, nagyobbak és erősebbek voltak a mai naturáloknál (de legalábbis biztos nem maradtak el tőlük), pedig nem álltak a rendelkezésükre olyan finomságok, mint nekünk.

 30. @FullBodyTraining: A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban nekem elég pozitív véleményem van. Izomtömegem egy jelentős részét ezeknek köszönhetem. Régen ilyenek nem voltak. Persze lehet, hogy megfelelő étrenddel el lehetett érni ugyanilyen hatást de ezen szerek véleményem szerint mindenképp jelentőset dobnak az ember fejlődésén.

  Vissza a forrásokhoz. Nem tudom ezeket a könyvekről hallottál-e. irongangsta.blogspot.hu/2013/04/bodybuilding-dirty-little-secrets.html . Itt bizony azt állítják, hogy voltak tesztoszteron terápiák amiket Reeves és társai használtak. weightrainer.blogspot.hu/2009/08/history-of-steroids-in-bodybuilding.html
  Máshol is állítják, hogy korai, nem mai értelemben vett szteroidokat használhattak már a 40-es években. Mégha ezeknek a szereknek nem is volt olyan hatása mint a maiaknak. Ezeket a srácokat már nem lehet naturálnak hívni.

 31. @Robur: Mindkettőt olvastam. Ezek kísérletezések voltak. Az elsőnek Steve Reeves nem volt részese. A második cikk amúgy is későbbi időszakot jelöl (1954-től). Amúgy ezek is komolytalan cikkek, mert olyan dolgokat állítanak száraz tényként, amikre nincs bizonyítékuk. Nem is értem ezeket miért írják… Valakinek úgy látszik nagyon fontos, hogy rájuk bizonyítsanak ilyen dolgokat. Grimek például sokkal később próbált ki szteroidot, miután visszavonult, de mivel nem érzett semmi hatást, két hét után abbahagyta. A pályafutása során végig naturál volt (és az előbb említett miatt később sem érdemes keresnünk rajta a szteroid hatását).

 32. @Látens Inszinuáció:
  Hogy mely gyakorlat karos, az nagyon egyenfüggö. A nyakbol nyomas, ha nem ereszted le a valladra a sulyzot, hanem megtartod valahol tarkomagassagban, akkor legalabbis nekem semennyire nem veszelyes. Anno evekig csinaltam, a vegen 70-75 kg-val 8-as szeriakat (szabalyos mozgassal), es soha nem lett bajom belöle, es az azota eltelt majd 2 evtized alatt sincs problemam a valammal.
  Ellenben a vallas cikkben propagalt allig huzas gyilkos hatasu volt, azt lenyegeben teljesen kiiktattam a programbol, es masoknak is volt vele gondja a teremben – akar javalljak a guruk, akar nem.
  Söt, ott ajanlottad a valtott karu elöreemelest, hat neked biztos bevallt, szerintem meg az sokkal serülesveszelyesebb- ellenben az oldalemeles, allva, döntött törzzsel is biztonsagos volt, mindennemü veszely nelkül.
  Szoval a puding probaja az eves, mindenki szabja a maga adottsagaihoz a gyakorlatokat.

Comments are closed.